• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod sloganom KO SAM JA?: Predstavljen takmičarski program Teatar festa "Petar Kočić" (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

U Narodnom pozorištu RS danas je predstavljen program 26. Teatar festa "Petar Kočić" koji će se održati od 3. do 9. juna 2024. godine pod sloganom "Ko sam ja?".

 Teatar fest 2024 Izvor: Slaven Petković - Mondo

Od 40 prijavljenih predstava, u takmičarski program festivala izabrano je pet: "Ljudi od voska", pisca Mate Matišića u režiji Ivana Alača (Narodno pozorište Sombor), "Crvena voda", po romanu Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana (Hrvatsko narodno kazalište Split), "Očevi i oci" nastala po romanu Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište Beograd), "Ništa nećemo zaboraviti", po motivima romana Kanjec Filjma i "Ista priča" od Vere Cenić u režiji Juga Đorđevića (Pozorište "Bora Stanković" Vranje) i "Drama o Mirjani i ovima oko nje", pisca Igora Martinića u režiji Nermina Hamzagića (Bosansko narodno pozorište Zenica).

Glumica Nataša Ivančević, ovogodišnja selektorka festivala, kaže da je izbor bio veoma težak i da su u selekciju ušle predstave koje su rađene po domaćim i svjetskim romanima.

"Ovo je festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj umjetnosti sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda. U selekciju ulaze i predstave nastale po romanima svjetskih i domaćih pisaca kao i autorski projekti", rekla je ona.

Ivančevićeva kaže da je odgledala svih 40 predstava uživo ili putem video snimka, te da su kriterijumi kojim se vodila prilikom selekcije umjetnički kvalitet i aktuelnost tema.

"Predstave koje sam odabrala odlikuju se odličnom glumačkom i partnerskom igrom. To je pojam koji se u pozorištu podrazumijeva i rijetko viđa. Imati povjerenja u partnere na sceni je vrhunac glumačke umjetnosti", rekla je ona.

Pojasnila je da joj se prilikom gledanja predstava nametao motiv neprestanog samopreispitivanja likova - "ko sam ja?" - što je i slogan koji nosi ovogodišnji festival.

Dijana Grbić, v.d. direktorka Narodnog pozorišta RS rekla je da će pored takmičarskog prigrama biti organizovan i bogat prateći program.

"Sredinom januara smo objavili poziv i srećna sam što je pristigao veliki broj prijava, što dokazuje da ovaj festival spada u jedan od značajnijih u regionu", poručila je Grbićeva.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop