• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo stalo uz Narodno pozorište RS: Kvalitet predstava jedini kriterijum Teatar festa

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon ansambla Narodnog pozorišta RS, o dešavanjima tokom Teatar festa se oglasilo i Ministarstvo prosvjete i kulture. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

 Ministarstvo podržalo Teatar fest i NPRS Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je podržalo 25. Teatar fest "Petar Kočić", koji je od 5. do 11. juna 2023. godine, održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske pod sloganom "Između snoviđenja i realnosti", a ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić obratila se na samom otvaranju festivala, izrazivši na taj način podršku redovnim programskim aktivnostima ove republičke ustanove kulture.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na isti način podržava programske aktivnosti svih republičkih ustanova kulture u Republici Srpskoj, stoji u saopštenju.

Upoznati smo sa nezadovoljstvom koje je kod dijela javnosti u Republici Srpskoj izazvalo gostovanje Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kao i odlukom Radio-televizije Republike Srpske (RTRS-a) da zbog gostovanja ovog teatra ne bude medijski pokrovitelj Teatar festa ove godine. Podsjećamo da je način rada i odabir predstava, kao i izvođača koji će se predstaviti na Teatar festu u nadležnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske i selektora festivala.

Predstave koje su odigrane tokom ovogodišnjeg Teatar festa su govorile o običnom čovjeku, njegovim stremljenjima i očekivanjima, nepovjerenju i traganju za smislom. Smatramo da se Narodno pozorište i ovoga puta rukovodilo isključivo i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti u danima Teatar festa svojoj publici i da im sigurno nije bio cilj izazvati ovako negativne reakcije, te napominjemo da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj.

Teatar fest se održava 25 godina i jedan je od najznačajnijih događaja kulture u Republici Srpskoj. Ističemo da je Narodno pozorište Republike Srpske u skorijem periodu unaprijedilo rad ove ustanove kulture. Formiran je i počeo sa radom simfonijski orkestar, stvorene su materijalne pretpostavke za njegovo djelovanje i rad, uspostavljene su i ojačane saradnje sa regionalnim pozorišnim kućama, okupljaju ljude iz svijeta kulture koji su svoje obrazovanje stekli na visokoobrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, stvaraju se temelji na kojima će kultura rasti i razvijati se, predstavljati novu pokretačku snagu naše Republike i biti prepoznatljiva u regionu, ali i u svijetu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop