• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: U (po)mirenju je ključ (FOTO, VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Pete takmičarske večeri 25. Teatar festa u Narodnom pozorištu RS odigrana je predstava Sarajevskog ratnog teatra "Moj sin samo malo sporije hoda" po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

 SARTR na Teatar festu u Banjaluci Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Priča prati jednu istinski nesrećnu porodicu, u čijem centru je Mija (Snežana Bogićević) čiji sin se razbolio i više ne može da hoda. Uprkos činjenici da je u kolicima, Mija se svim silama trudi da sve oko sebe, a na kraju i sebe ubijedi da će sve biti bolje, da će sve uskoro biti u redu.

Zato svima govori da "njen sin samo malo sporije hoda", fotografiše ga kako jedva stoji uz frižider, ne bi li rodbina pomislila da je on "normalan", da su oni "normalni"...

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Njena senilna majka (Jasna Diklić) se svaki dan budi s lažnim sjećanjima, o velikim ljubavima, velikim ljubavnicima i uzbudljivom životu koji nikad nije proživjela. Tu je i ćerka koja cijeli život čeka da na nju dođe red za majčinu brigu, muž od koga je dijeli zid ćutanja i nerazumijevanja, i sestra s kojom se neprestano poredi.

U čekanju likova da se nešto desi, da se neko zaljubi, da se neko nekome vrati, dešava se život. Stvari kulminiraju na sinov 25. rođendan. Majka želi savršenu proslavu. Ona će da napravi tortu, otac će da kupi poklon, doći će i gosti, a prije toga sin će teškom mukom ustati iz kolica, pozirajući za fotografiju za rodbinu.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Uprkos pomalo gorkoj slici, humor koji povremeno izbije iz svih likova, smijeh olakšanja nakon iskrenog razgovora, čini predstavu lakom za gledanje i identifikovanje.

A onda sve krene naopako - gosti imaju preča posla, otac nije mogao da nađe poklon, torta nije gotova... Tada se iz neizbježnog haosa, kada se čini da će sve otići dođavola, javlja olakšanje. Ćerka priznaje da joj nedostaje majka. Majka priznaje da se umorila. Otac priznaje da se udaljio. Baka priznaje da povremeno zna da je lažu. Sin shvata da nije kriv za sopstvenu bolest.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Iz predstave učimo da je pomirenje sa neizbježnim, s onim nad čim nemamo kontrolu i prihvatanje stvari kakve jesu - jedini istinski ljekovit način da budemo mirni i srećni. Ironično je, zato, što je baš ova predstava bila razlog da javni servis, Radio televizija Republike Srpske ove godine otkaže medijsko sponzorstvo Teatar festu.

Stojeće ovacije kojima je publika nagradila glumce i autore najbolje govore o njenom kvalitetu.

Večeras je na repertoaru predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Sterijinog pozorja i Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Teatar fest se završava u subotu, proglašenjem pobjednika i izvođenjem opere "Deca".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop