Putovanja

Piletina sa kikirikijem i rižom

Piletina sa kikirikijem i rižom je lagano jelo u azijskom stilu, savršeno uklopljenih ukusa.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 950 ml vode
  • 470 ml nekuvane bijele riže
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 2 kašičice bijelog vinskog sirćeta
  • ¼ kašičice bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 pileća filea - isječene na tanke trake
  • 3 kašike sjeckanog bijelog luka
  • 1 ½ kašika sjeckanog svježeg korijena đumbira
  • 600 g cvjetova brokolija
  • 180 g sjeckanog mladog luka
  • 80 g neslanog pečenog kikirikija

Recept za piletinu sa kikirikijem i pirinčem:

Za ovu piletinu pomiješajte vodu rižu u šerpi na srednje jakoj vatri i pustite da proključa. Smanjite toplotu, poklopite i kuvajte dok riža ne omekša i tečnost se ne upije, oko 20 minuta.

U međuvremenu, pomiješajte soja sos, puter od kikirikija, sirće i biber u maloj posudi. Zagrijte maslinovo ulje u tiganju na jakoj vatri. Pržite i miješajte piletinu, bijeli luk i đumbir u vrelom ulju dok piletina ne porumeni, oko 5 minuta.

Smanjite toplotu na srednju i dodajte brokoli, zeleni luk, kikiriki i mješavinu soja sosa. Dinstajte, često miješajući, dok brokoli ne omekša i piletina ne bude kuvana, oko 5 minuta. Servirajte mješavinu piletine i brokolija preko kuvane riže.

(StvarUkusa/Mondo)