Piletina sa kikirikijem i rižom je lagano jelo u azijskom stilu, savršeno uklopljenih ukusa.
Sastojci:
- 950 ml vode
- 470 ml nekuvane bijele riže
- 3 kašike soja sosa
- 2 kašike putera od kikirikija
- 2 kašičice bijelog vinskog sirćeta
- ¼ kašičice bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 pileća filea - isječene na tanke trake
- 3 kašike sjeckanog bijelog luka
- 1 ½ kašika sjeckanog svježeg korijena đumbira
- 600 g cvjetova brokolija
- 180 g sjeckanog mladog luka
- 80 g neslanog pečenog kikirikija
Recept za piletinu sa kikirikijem i pirinčem:
Za ovu piletinu pomiješajte vodu rižu u šerpi na srednje jakoj vatri i pustite da proključa. Smanjite toplotu, poklopite i kuvajte dok riža ne omekša i tečnost se ne upije, oko 20 minuta.
U međuvremenu, pomiješajte soja sos, puter od kikirikija, sirće i biber u maloj posudi. Zagrijte maslinovo ulje u tiganju na jakoj vatri. Pržite i miješajte piletinu, bijeli luk i đumbir u vrelom ulju dok piletina ne porumeni, oko 5 minuta.
Smanjite toplotu na srednju i dodajte brokoli, zeleni luk, kikiriki i mješavinu soja sosa. Dinstajte, često miješajući, dok brokoli ne omekša i piletina ne bude kuvana, oko 5 minuta. Servirajte mješavinu piletine i brokolija preko kuvane riže.
(StvarUkusa/Mondo)