Recept koji će svima uspjeti iz prvog pokušaja.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 svjež kvasac ili kesica suvog
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 šoljica ulja
- malo soli
- pola litra mlijeka
- sok od pola limuna
- džem po izboru
- šećer u prahu za posipanje
Kako se pravi štrudla
Mlijeko malo zagrijte, pa u mlako mlijeko stavite kvasac da nadođe. U vanglu sipajte brašno, šećer, ulje, dodajte jaje, sok od pola limuna, i mleko sa nadošlim kvascem pa zamijesite tijesto. Ako je potrebno dodavati brašno po malo. Pokriti vanglu krpom i ostaviti da naraste. Kad je naraslo izručiti na radnu površinu, malo premjesiti i podijeliti na tri jufke. Svaku rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika i mazati džemom.
Zaviti u rolat i slagati u tepsiju. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, sve zavisi od rerne. Vruću štrudlu četkicom premazati sa malo mlijeka i posuti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Stvar ukusa