Zapečeni krompir sa šunkom i lukom je vrlo aromatično jelo, koje možete da servirate u svim prilikama.
Sastojci:
- 450 g šunke, isječene na male kockice
- 2 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 400 ml mlijeka
- so i biber po ukusu
- mala veza vlašca, isjeckanog
- 5 kašika sušenog bosiljka
- 4 krompira srednje veličine, oljuštenog i tanko isječenog
- 120 g isjeckanog crnog luka
Recept za zapečeni krompir sa šunkom i lukom:
Za ovaj krompir prvo ispržite šunku i sjeckani crni luk na maslinovom ulju, dok luk ne porumeni. Oljuštite krompir i nasjecite na tanke kriške. Namažite maslacem tepsiju i unutra stavite prženu šunku i luk, pa ih posolite i pobiberite.
Zagrijati rernu na 162 stepena. Rastopite puter u tiganju, sklonite sa vatre i umiješajte brašno. Vratite na ringlu i dodajte mlijeko. Miješajte na direktnoj vatri dok sos ne provri i ne zgusne se.
Preko šunke poređajte krompir i prelijte ga mješavinom mlijeka. Krompir pospite vlašcem i bosiljkom. Pecite dok krompir ne omekša, oko 1 sat. Pokrijte prvih pola aluminijumskom folijom, a zatim je skinite.
(Stvar ukusa)