Posni slavski kolač koji možete lako da napravite je obavezan na trpezi.
Sastojci:
- 400 ml kisele vode
- 600 g brašna
- 30 g svježeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 90 ml ulja
- 1 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Recept za najbrži posni slavski kolač:
Kako biste napravili ovaj slavski kolač, pomiješajte kiselu vodu sa kvascem, brašnom i šećerom, kako bi se kvasac aktivirao. Zamijesite tijesto tako da ne bude previše tvrdo, pa ga ostavite da se diže 45 minuta na toplom mjestu. Kada tijesto poraste, ponovo ga premijesite i oblikujte lopte ili pletenice, pa ih složite u kalup, obložen papirom za pečenje.
Kada tako oblikovano tijesto prebacite u kalup ostavite ga da se diže još 15 minuta, pa pecite na 230 stepeni do sat vremena. Trebalo bi da dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač iz kalupa pa prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.
(StvarUkusa/Mondo)