Kako odabrati?
Bez crnog luka se ne može zamisliti gotovo nijedno kuvano jelo, ali ne "ide" svaka vrsta uz svako povrće i meso.
Žuti se najviše upotrebljava i s njim nema greške. A kada se koriste bijeli, a kada crveni? Kada je riječ o kuvanju i ukusu, evo šta treba da znate...
Žuti luk
On se najviše koristi u jelima kao što su variva ili razna pečenja.
Crveni luk
Ima sladak ukus kada se peče na žaru, a može se jesti i sirov, u sendvičima ili sa ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.
Bijeli luk
Ova sorta se koristi najviše za umake i mnoga tradicionalna jela.
Slatki luk
Fenomenalnog je ukusa kada kada se karamelizuje ili koristi u marmeladama od luka.
Mladi luk
Može se koristiti na mnoge načine - dinstati, umiješasti u supe, salate, namaze, umake ili se jesti sirov.
Koji je najzdraviji?
Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Crveni luk sadrži antocijane, fitohemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitokemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protivupalno i antimikrobno dejstvo i od velike je pomoći u liječenju gojaznosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Ipak, ne može se reći da je crveni luk najzdraviji, jer i druge vrste imaju neke hranljive materije, kao što su flavonoidi koji se bore protiv slobodnih radikala. Kvercetin koje sve vrste crnog luka sadrže čuva zdravlje srca, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak i holesterol. Takođe, luk je dobar izvor probiotika, koji hrane zdrave bakterije u našim crijevima.