Znate li da bundeva sadrži vitamine C i B? Evo koliko bi trebalo da je kuvate da ne bi izgubila hranljivu vrijednost, pročitajte i tri odlična recepta za jela od bundeve!
Iako je se sjetimo tek u jesen, bundeva je dostupna tokom čitave godine i savršena je baš za doručak.
Bogata je mikronutrijentima i vlaknima koja dugo daju osjećaj sitosti i podstiču rad sistema za varenje.
"Naučnici otkrivaju sve više fitonutrijenata karotenoida, koji joj daju narandžastu boju, ali i brojne ljekovite vrijednosti bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A koji se pretvaraju u aktivan oblik vitamina A. Oni su i snažni antioksidansi i samim time odlični saveznici protiv svih vrsta infekcija," navodi dr Olga Ličina, klinički nutricionista.
Iako na prvi pogled ne biste rekli, plod bundeve je čak 90 odsto voda i sadrži mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica ako želite da smršate. Sadrži i vitamine C i B grupe, niacin, folnu kiselinu, kalijum, fosfor i gvožđe, potom pektin, celulozu kao i druga vlakna zbog kojih je lako svarljiva.
Masnoće gotovo da nema u bundevi, pa u 100 grama sadrži svega tridesetak kalorija.
Dr Olga Ličina otkrila je za "Blic ženu" i koliko bi trebalo kuvati bundevu, tako da ne izgubi hranljive materije i ostane čvrsta i ukusna - kuvajte je na pari sedam minuta, ne duže.
Sadrži i omega-3 masne kiseline i alfa-linolinske kiseline, koje se pretvaraju u masnu kiselinu kakva se inače nalazi u ribi. Blagotvorna je za srce, umanjuje trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca. Snižava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Pročitajte i najbolje recepte s bundevom!
ČORBA OD BUNDEVE I BIJELOG LUKA
Sastojci:
Muskatna bundeva od oko kilograma
Dva krompira srednje veličine
Pet čenova bijelog luka
Manja glavica crnog luka
Kocka za supu (pileća ili povrtna)
Maslinovo ulje
So, biber
Kisela pavlaka, ili pavlaka za kuvanje (po želji)
Priprema:
Oljuštite bundevu, uklonite sjemenke i isjecite je na režnjeve, a zatim na manje kocke. Zagrijte rernu na 200 stepeni, obložite veći pleh papirom za pečenje. U pleh poređajte kocke bundeve, pazite da budu u jednom sloju kako bi se ravnomjerno ispekle. Dodajte neoljuštene čenove bijelog luka, zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite komade bundeve u rerni dok ne porumene po ivicama, a postanu mekani kada ih bocnete viljuškom.
U šerpi na srednjoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i propržite crni luk isjeckan na kockice. Dodajte pečene komade bundeve, oljušteni pečeni bijeli luk i krompir isjeckan na kockice. Propržite, dodajte kocku za supu i 750 mililitara vode. Kuvajte na srednjoj vatri dok krompir ne bude skuvan, zatim u blenderu usitnite dok ne dobijete glatku, bogatu čorbu.
Po želji, čorbicu možete ukrasiti pavlakom, ili dodati malo muskatnog oraščića.
GURMANSKA PASTA S BUNDEVOM I SLANINOM
Sastojci:
400 g tjestenine
1 manja bundeva
maslinovo ulje
biber
majčina dušica u prahu
3 kašike gustog jogurta
100 g krem sira
100 g feta sira
100 g sitno isječene slanine
peršun
bosiljak
so
parmezan
Priprema:
Slaninicu propržiti u tiganju bez ulja i ostaviti sa strane. Bundevu očistiti i isjeći na kockice. Pržiti na maslinovom ulju sa biberom i majčinom dušicom (po potrebi dolivati vodu). Dodati isjeckan peršun, bosiljak i fetu. Kad je skoro gotovo, umiješati krem sir i jogurt, posoliti po ukusu, još malo dinstati dok se ne zgusne, pa skinuti s vatre. Umiješati prženu slaninicu. Skuvati tjesteninu, ocijediti i pomiješati sa sosom od bundeve. Služiti posuto parmeznom.
ČIZKEJK OD BUNDEVE KOJI SE NE PEČE
Sastojci:
250 grama krem sira
250 grama skuvane bundeve
100 grama smeđeg šećera
Pola kašičice cimeta
Pola kašičice mljevenog muskatnog oraščića
300 mililitara šlaga
200 grama čvrstog keksa
8 kašika maslaca
Priprema:
Krekere usitnite u blenderu, i umiješajte istopljeni maslac. Dobijenu smjesu utisnite u kalup za pitu i formirajte donju koru i ivice. Odmah stavite u frižider da bi se steglo.
Krem sir i smeđi šećer umutite, dodajte bundevu i začine.
Umutite čvrst šlag i špatulom ga pomešajte sa kremom od bundeve. Dobijeni fil rasporedite po kori i sve zajedno držite u frižideru najmanje dva sata.