Stil

Kad "pregorite" na poslu: Epidemija o kojoj se premalo priča

Autor Vesna Kerkez

Prije dvadesetak godina Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom. Danas je, čini se, stanje još gore.

Izvor: pixabay.com

"Burnout" ili sindrom izgaranja na poslu označava progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada kao posljedice frustracije i stresa na radnom mjestu.

Izgaranje na poslu slično je sindromu hroničnog umora, ali pritom se mijenja i stav prema poslu, što za umor nije karakteristično.

Prisustvo više stresora na poslu, kao i dugotrajna izloženosti, dovodi do sindroma izgaranja na poslu, koji može biti udružen s pojavom simptoma anksioznosti i depresije kod radnika. Stres vezan uz posao je situacija u kojoj se zbog posla mijenja njegovo psihološko ili fiziološko stanje do te mjere da odstupa od normalnog funkcionisanja.

Ti su faktori posljedica neodgovarajućih zahtjeva radne okoline, koji su u neskladu s mogućnostima zaposlenih. Stres na poslu stvara pretpostavke za moždani i srčani udar, uništava mentalno zdravlje i skraćuje život. Još prije desetak godina Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom, a otada se stres na poslu još više povećao zbog produbljene globalne krize i nezaposlenosti.

Izvor: Pixabey.com

Faze sindroma sagorijevanja:

- Faza medenog mjeseca

Posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije pretežak.

- Realnost

Uočavate da ipak nije sve tako savršeno, šef vam postavlja sve više i sve teže zadatke. Vi se sve više trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolazite sve kasnije, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Shvatate da vas posao ne zadovoljava ni socijalno ni financijski.

- Faza razočarenja

Upali ste u zatvoreni krug - postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate, imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni.

- Alarmna faza

Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u svom životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantni očaj. Prepoznajete li sebe?

Sastavni dio dobrog psihičkog zdravlja su i životna radost i dobro raspoloženje

Šta je važno učiniti?

Postoje četiri faze koje prate suočavanje s ovim problemom.

1. Identifikovati problem: prepoznati faktore stresa u radnom okruženju, ispitati njihovu udruženost na radu sa sindromom izgaranja, ispitati udruženost stresora na radu sa simptomima anksioznosti i depresije
2. Pronaći način kako se nositi sa sindromom izgaranja
3. Ako je moguće - izbjeći nastanak
4. Oporavak od sindroma izgaranja

Izvor: Pixabay

Šta vi možete učiniti kako biste izbjegli da se nađete u ovom stanju?

Budite fokusirani - koncentrišite se na rad, argumentujte svoje mišljenje i dokažite da ste u pravu.

Naučite reći NE, radite na jačanju samosvijesti, ako ne možete promijeniti posao, bar promijenite stav - naučite postaviti granice i držite ih se.

Izbjegavajte poslove u kojima uvijek morate sebe davati drugima, osim ako niste dobri u primanju od drugih.

Ne dopustite da vam posao zavlada životom - prekovremeni rad negativno će uticati na vašu sposobnost da taj posao radite duže razdoblje.

Pronađite jedno ili dvoje kolega s kojima možete razgovarati i podijeliti svoje poteškoće, planirajte i organizujte svaki dan.

Zadržite aktivan društveni život i nemojte se odricati svojih hobija.

Vještine suočavanja sa stresom:

- usvojite zdrave stilove života,
- primijenite redovnu i odgovarajuću prehranu
- izbacite ili smanjite uzimanje kofeina, nikotina i šećera
- bavite se fizičkim aktivnostima radi održavanja kondicije
- osigurajte redovan raspored odmora i dovoljno vremena za spavanje
- promijenite raspored obveza na poslu ili kod kuće
- prekinite s nekim aktivnostima koje nisu nužne, a koje su postale opterećenje.

Ako možete, promijenite samu stresnu situaciju ili svoj odnos i pogled na situaciju:

- zadržite osjećaj za humor u situacijama koje mogu izazvati stres,
- održite ravnotežu između rada i zabave,
- usporite i pronađite vrijeme za opuštanje,
- podijelite probleme s prijateljima i porodicom, izvorima socijalne podrške,
- dobro upoznajte sebe i svoje granice tolerancije na stres,
- prema potrebi zatražite savjete od stručne osobe.

Zdrav način života, odnosno mjere za poboljšanje zdravlja, dovode i do povećanja otpornosti na stres.

Sastavni dio dobrog psihičkog zdravlja su i životna radost i dobro raspoloženje, na koje povoljno utiču kako dobri odnosi u porodici, tako i na radnom mjestu, u školi i u slobodnom vremenu.