Zdrava ishrana

Najbolji izvor vitamina D i proteina tokom posta: Nutricionistkinja objasnila zašto bi trebalo jesti sardine

Autor Bojana Ninković

Lako dostupne, nisu skupe, a sadrže sve ove zdrave supstance!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Photosiber

Počeo je Vaskršnji post, a ljudi koji ne poste na vodi, već na ulju često će jesti ribu.

Lako dostupna, jeftina i puna zdravih sastojaka, to je sardina!

"Sardine iz konzerve su jedna od mojih omiljenih namirnica. Prepune su važnih proteina, ali njihova dodatna prednost je činjenica da ne moraju da se obrađuju ili kuvaju, već se mogu jesti čim ih kupimo", rekla je nutricinonistkinja Džes Kording.

Sardine, naravno, možete podgrijati ili ubaciti u kuvano jelo ako želite, ali ih možete jesti i ocijeđene od ulja.

 "Osim proteina, imaju vitamin D i antiupalne omega-3 masne kiseline. Sadrže naročito DHA kiselinu, koje nema u biljnim izvorina hrane, a koja pomaže oporavljanju ćelija nervnog sistema i podržava kognitivne funkcije", rekla je ona.

"Imaju manje žive od drugih vrsta ribe, i jedan su od izvora namirnica iz mora koji nije ugrožen, zbog čega su dobre i za okolinu. Omiljene su mi sardine u maslinovom ulju bez kostiju, ali možete jesti i one koje imaju kosti", rekla je ona.