Božićni post je počeo 28. novembra, a nutricionistkinja daje savjete o tome kako da ne oslabite imunitet tokom posta.
"Post može da bude zdrav ili manje zdrav, u zavisnosti od toga kakve izbore pravimo. Ono što ja vidim kao dva najveća problema u postu je jako veliki unos žitarica koje budu dio svakog obroka, ali nisu žitarice same po sebi problem, nego to što se bira bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna, tako da je moj savjet hajde da promijenimo i da damo prednost cijelom zrnu žita, heljdi, raži, ječamu, ovsu, to je mnogo zdravije za nas. Drugi problem je nedovoljan unos proteina, pa ljudi naprosto ne znaju kako sada kada ne jedu meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, gdje su sad ti neki drugi izvori proteina koji su zdravi i dobri. Ja bih rekla mahunarke, to ljudi sa našeg podneblja i vole da jedu, pasulj, grašak, soju. I na primjer, jedan dobar savjet je ako iskombinujete mahunarke sa sjemenkama i sa jezgrastim voćem vi dobijete kompletan protein kao da ste jeli meso", rekla je za TV Prva nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.
Ona kaže da bi bilo dobro prije početka posta konsultovati se sa nutricionistom, a evo i zašto.
"Post može da traje i duže vrijeme, pa je sada pitanje da li ćete uspjeti da unesete dovoljno vitamina B12 koga ima samo u namirnicama životinjskog porijekla, kakav je vaš status gvožđa, da li možete se oslanjate samo na biljne izvore, da li će vam trebati suplementacija… Mislim da bi bilo dobro uraditi analizu zdravstvenog stanja i krvne slike, pa tek onda krenuti sa postom uz potrebne suplemente".
Ona ističe da ljudi generalno ne unose dovoljno svježih namirnica, voća i povrća.
"Sigurno pola ručka i pola večere treba da bude povrće, e sad, za doručak možemo da pravimo neke kombinacije sa voćem. Post može da bude dobra prilika da unesemo više omega-3 masnih kiselina, jedući ribu iz hladnih mora, kao što su tuna, losos, haringa, skuša, ali dio posta čak podrazumijeva da se isključi i riba iz ishrane, tada su tu čia sjemenke, laneno sjeme, orahe, kao izvor ovih kiselina".
Ljudima koji poste nutricionistkinja savjetuje da jedu što više voća i povrća, a otkrila je i koje posne namirnice su najgore za imunitet i zdravlje.
"Povrće, voće i jako dobra stvar su raznorazni potaži, supice, samo nemojmo da pretjerujemo sa bijelim brašnom i izvorima šećera, voće, povrće i žitarice neka budu fokus. Dešava se da ljudi pokušavaju sve one neke namirnice koje nisu posne da nađu u posnoj varijanti, pa imamo posni majonez, kačkavalj, posnu čokoladu… Voljela bih da ljudi riješe da naprave pauzu od svih tih stvari i da se fokusiraju na voće, povrće, žitarice, biljna mlijeka, mahuarke. Nemojmo da tražimo zamjene jer to uglavnom podrazumijeva mnogo hemije, transmasnoća i svega onoga što nam šteti i zdravstveno i sa aspekta tjelesne težine i obara nam imunitet".
Srejić Ferluga dodaje i da je kiseli kupus odlična namirnica, a evo šta misli o turšiji.
"Kiseli kupus je odlična namirnica i druga turšija može da bude sjajna ako je pripremljena na biološki način, samo so, voda i pritisak, jer se tada sačuva vitamin C i naprave se probiotske bakterije. Tokom posta nema mlijeka i mliječnih proizvoda, trebaju nam te bakterije, turšija onda može da bude sjajan izvor".
(MONDO)