Stil

Jaja nemaju veze sa holesterolom, evo koliko smijete da ih pojedete

Autor Dragana Božić

Da li su jaja zaista zdrava i koliko nedjeljno smijemo da ih jedemo? Nutricionistkinja odgovara na ova važna pitanja!

Izvor: EUStock/Shutterstock.com

Često nutricionisti kažu da su jaja idealna namirnica za doručak jer sadrže proteine i duže nas drže sitima. Inače važe za veoma zdravu namirnicu, ali se povremeno može čuti i da treba da budemo oprezni jer podižu holesterola.

Nutricionistkinja Melisa Mejer otkriva sve o jajima i koliko nedjeljno smijemo da ih pojedemo!

Jaja i holesterol

Jaja sadrže holesterol, zbog čega se godinama priča o tome da podižu nivo holesterola u krvi. Takozvani loš holesterol može da dovede do začepljenja krvnih sudova i potencijalno, infarkta, pa je logično da se ljudi plaše kada čuju takvu izjavu.

Međutim, dobra vijest je da su naučna istraživanja potvrdila da holesterol u hrani zapravo ne utiče baš mnogo na nivo holesterola u krvi. Umjesto toga, zasićene masti koje su loša vrsta masti, imaju mnovo veći efekat na nivo holesterola.

Drugim riječima, jaja vam neće povećati holesterol, ali pazite na unos masti.

Da li su jaja zdrava?

Nutricionistkinja Melisa Mejer kratko i jasno odgovara – da!

Kada je riječ o makronutrijentima, jaja su puna proteina koji je važan za mišiće i kontrolu gladi. Takođe, jaja se klasifikuju kao "potpun" protein, što znači da sadrže i esencijalne aminokiseline koje trebaju tijelu da bi normalno funkcionisalo. Jaja sadrže i zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorno dejstvo.

Kada je riječ o mikronutrijentima, jaja su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamiin D, a pored toga u sebi imaju i vitamine E i A, kao i gvožđe.

Dobra vijest je i da su niskokalorična – dva jaja sadrže oko 150 kalorija.

Koliko jaja smijete da pojedete

Nutricionistkinja Mejer kaže da ne postoji tačan limit kada je riječ o broju jaja koje smijete da pojedete, ali to svakako ne znači da treba da ih jedete po nekoliko dnevno jer onda nećete imati mjesta u tijelu za druge nutrijente.

"Jaja su savršeno zdrava komponenta balansirane ishrane. Postoji veza između kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 ili povišen loš holesterol, pa tom kontekstu, konzumaciju jaja bi trebalo ograničiti na sedam nedjeljno. To znači jedno dnevno ili po dva svakog drugog, trećeg dana", poručuje Mejer.

(MONDO)

Tagovi