Zaboravite na svu "modernu" superhranu - namirnicu koja snižava krvni pritisak i duže vas drži sitim već imate u kuhinji.
Već odavno znamo da su jaja zdrava, a sada je utvrđeno i da snižavaju visok krvni pritisak za 21 odsto.
Povišen krvni pritisak povećava rizik od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, ali i srčani udar.
Ishrana i telesna težina su najvažniji faktori koji utiču na krvni pritisak, ali jaja značajno smanjuju rizik, kaže dr Đini Mensberg koji je sproveo istraživanja.
Svjetski dan jaja
"Dokazano je da protein koji se nalazi u jajima smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska", kaže on. "Jaja su visoko nutritivna namirnica i trebalo bi da budu deo zdrav i balansirane ishrane".
I neke ranije studije su pokazale da doručak bogat proteinima može da poveća zadovoljstvo, smanji osećaj gladi i time smanji ukupan unos hrane tokom dana, a posebno unos masti i slatkiša.
Sudeći prema jednoj studiji, jaja kao deo svakodnevne ishrane mogu da ubrzaju mršavljenje, delom zbog toga što sadrže dosta proteina i duže vas drže sitim.
Pored toga, jedna porcija jaja sadrži oko 59 odsto preporučenog unosa selenijuma, 32 odsto dnevnog unosa vitamina A i 14 odsto dnevnog unosa gvožđa.