Svjetski dan jaja obilježava se drugog petka u oktobru, a cilj je skrenuti pažnju na zdravstvene prednosti jaja u ishrani. Obilježavanje ovog datuma pokrenula je Međunarodna komisija proizvođača jaja 1996. godine u Beču.
Godišnje se u Austriji pojede 250 jaja po osobi, za doručak ili u prerađenom obliku, što odgovara broju jaja koja jedna kokoš godišnje snese. Od 2004. godine na snazi je obavezno označavanje jaja o porijeklu i kvalitetu jaja.
Grad Beč isto obilježavanje osim za jaja u ljusci zahtijeva i kod prerađenih jaja, jer se često za proizvode koji sadrže jaja koriste ona dobivena iz masovnog uzgoja u kavezima i iz zemalja koje nemaju standarde za držanje kokoški.
Proizvođači jaja dobivenih iz ekološkog slobodnog uzgoja od Grada Beča imaju određene beneficije. To je program ''Ekološka kupovina'' za nabavke Grada Beča. Zbog toga Beč jaja iz ekološkog uzgoja nabavlja za sve velike kuhinje kao što su Bečko udruženje bolnica KAV ili starački domovi, saopšteno je iz Eurocomma.
Svi znamo da se jaja mogu spremiti na sto načina, a mi vam danas donosimo samo jedan :)
Začinjena kajgana
Sastojci 4 osobe:
4 kom čeri paradajza ili 1 veliki
2 kom crvenog luka (manja)
1/2 manjeg korijena đumbira
1/2 čili paprike ili 1/2 kašičice usitnjene paprike
1 kašičica korijandera
so, biber, kašika ulja
12 jaja
Priprema:
Na ulju propržiti luk oko 3 min. dodati na sitno narendan đumbir, paradajz nasječen na kockice i bez sjemenki, papriku i uz miješanje pržiti oko 2 min.
Jaja umutiti, dodati so i biber po ukusu, pa dodati u tavu i miješati još oko 3 min. Jaja ne treba da budu prepečena. Na kraju dodati korijander.
Prijatno!