Kako se čuvaju namirnice da duže traju? Odgovor na ovo pitanje dao je poznati TikToker čije savjete i preporuke uvažava skoro tri miliona ljudi!
TikTok zvijezda Armen Adamjan koji na ovoj društvenoj mreži dijeli veoma korisne savjete vezane za baštovanstvo, ali i domaćinstvo, ukazao je na velike greške koje svi pravimo u čuvanju hrane. Otkrio je na koje sve načine možemo da namirnicama produžimo vijek, a u nekim slučajevima čak i do 30 dana.
"Ako kupujete voće i povrće, evo kako da ih skladištite i učinite da traju još duže", rekao je Armen Adamjan na početku videa.
On je primjetio da se kruške, jabuke i kivi prerano "pokvare" zbog načina na koji ih čuvamo. Pa tako, umjesto da ih sve stavite u istu činiju, savjetuje da ih držite odvojeno jer "oslobađaju gas koji se zove etilen". Prema Armenu, etilen će pospiješiti sazrijevanje voća i samim tim dovesti do toga da se brže pokvari. Što se tiče banana, predložio je da se vrhovi umotaju u plastičnu foliju, a potom se stave u činiju. Ne držati ih u frižideru!
Armen je dao i nekoliko savjeta za čuvanje povrća i začinskog bilja.
"Sve vrste luka treba držati van frižidera, na suvom i hladnom mjestu", rekao je.
Krompir se čuva na hladnom, suvom i tamnom mjestu, jer će čuvanje u frižideru dovesti do toga da se skrob pretvori u šećer, kaže Armen. Zelenu salatu treba umotati u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Uz ovaj trik će ostati sveža i do 30 dana! Paradajz, takođe, treba držati u frižideru.
Što se tiče mladog luka i špargle, evo šta savjetuje:
"Napunite teglu sa malo vode i stavite ih unutra. Potom ih prekrijte plastičnom kesom – ovako će trajati 10 do 14 dana."
Takođe je rekao da se limun i đumbir drže u frižideru, ali ne i krastavci. Savjetovao je i da sve začinsko bilje umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u frižider kako biste im maksimalno produžili život.
Pogledajte njegov video, zaista će vam biti od koristi.
MONDO