• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor otkriva: Nisu sve vrste jabuka zdrave, neke dižu šećer i goje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srpski gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorio na vrste jabuka najgore za zdravlje, ako pokušavate da držite šećer pod kontrolom ili smršate, ne jedite ih!

 vrste jabuka koje treba izbjegavati Izvor: TV Prva/screenshot

Koje jabuke su najzdravije, i da li neke među njima jedemo a i ne znamo da nam škode? Odgovore na ova pitanja dao je u Jutarnjem programu gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Doktor kaže da jabuka koju smatramo "simbolom" zdrave ishrane uopšte ne vrijedi organizmu!

"Pažljivo sam analizirao, po pitanju sastava i korisnosti je greni smit najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija! Pa sad, vi vidite, pričam ja sa voćarima po Šumadiji. Ta jabuka nema ni miris, nikakav! Rusija je jedno vrijeme masovno uvozila naše greni smit jabuke, pitam ja voćara, kaže ne ide više, i literatura kaže da produkcija i prodaja padaju. Ko hoće da mršavi, sa što manje ugljenih hidrata, taj će jesti tu jabuku ali ona za zdravlje nije važna", rekao je on.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Jedna jeftina, a ukusna sorta koja uspjeva u našim krajevima kožara, koju doktor preporučuje jer se rijetko prska i bogata je zdravim sastojcima.

"Pogledajte jabuku kožaru. Ona je najstarija autohtona sorta, ona se ne prska. Prirodna je, nema potrebe za prskanjem. Gledajte dalje, postoji i podvrsta kožare, zove se dapsićka. Jednom sam bio na jednoj sahrani, blizu Berana, samo u tom selu blizu ta sorta rađa. Dapšići. Izuzetno hranljiva, u odnosu na greni smit je šampion svijeta. Lijepo i miriše. Kada su srpske majke pratile vojnike na ratište, uvijek su stavljale u peškiriće i jednu jabuku", rekao je on.

Izvor: YouTube/Wilson's orchard & farms

Zlatni delišes je analizirao kao sljedeću sortu i rekao da bi trebalo da se pripaze ljudi koji paze na šećer u krvi, jer ova sorta jabuke sadrži mnogo šećera.

"Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera, 16 odsto, zato sam svojevremeno pekao rakiju od nje. Goji, ne smijete dnevno pojesti više od dvije, imaju oko 200 kalorija", rekao je on. Poređenja radi, jedno parče hleba ima 100 kalorija!

Izvor: YouTube/Gathering of goods

Kada je najbolje jesti jabuke, zavisi od organizma do organizma.

"Zavisi koji tip, ako je kožara, ona za 45 minuta izađe iz želuca. Malo si sit, buji paji, i onda hoćeš da zameziš. Srbi ne treba da se brinu o tome da li će u toku zime biti snabdijeveni vitaminima i mineralima. Bez citrusa možemo, ali nam je jabuka neophodna, ima vitamine A, C, E i selen. Božje je voće! Jedite jabuke i ne brinite za zdravlje. Mogu da se jedu ujutru, prije doručka, a ja voće večeram. Moram da vam kažem, ujutru vam voće daje fruktozu, ona je mentalni katalizator, sprema nas za posao", rekao je prof. dr Perišić.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop