Stil

Kako da gajite đumbir u kućnim uslovima? Skup je i nevjerovatno koristan, a iznenadiće vas koliko se lako sadi

Autor Dušan Volaš

Kako da gajite đumbir u kućnim uslovima? Popularan začin se lako gaji, a skup je i dobro će vam doći za jela i napitke.

Izvor: Shutterstock

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja pripada porodici đumbirovki, a posljednjih nekolio godina veoma je popularan u kulinarstvu, kao i za pripremu raznih napitaka i smutija. Latinski naziv đumbira je Zingiber officinale i uopšte nije jeftin.

Zato možete da iprobate da ga zasadite i gajte kod kuće. Đumbir može da se posadi u proljeće, ali i u ranu jesen, te da se na proljeće presadi u baštu ili u veću saksiju i drži na terasi. I onda možete da uživate u čajevima i smutijima.

Kako da zasadite đumbir?

Izvor: Shutterstock

1. Odaberite prav đumbir

Izaberite čvrsti, debeljuškasti rizom đumbira sa vidljivim, dobro razvijenim pupoljcima (tzv. očima). Izbjegavajte rizome koji izgledaju smežurani ili imaju znake buđi.

2. Priprema rizoma

Potopite rizom preko noći u mlaku vodu da se hidrira. Izrežite rizom na dijelove, pazeći da svaki ima jedno ili dva "oka".

3. Izbor saksije

Odlučite se za široku, plitku posudu koja ima drenažne rupe. Napunite je dobro  mješavinom zemlje za saksije obogaćenom organskom materijom.

4. Sadnja i zalivanje

Posadite dijelove rizoma odmah ispod površine tla sa "očima" okrenutim nagore. Nakon sadnje obilno zalijte. Održavajte tlo vlažnim, ali izbjegavajte da ga preplavite.

Izvor: Shutterstock

5. Idealni uslovi

Održavajte temperaturu između 24-29 °C i visoku vlažnost. Razmislite o postavljanju posude za vodu kako biste održali vlagu oko biljke.

6. Zalivanje i đubrenje

Redovnim zalivanjem pazite da tlo ostane stalno vlažno. Stavite tečno đubrivo svake 2-4 sedmice tokom vegetacije.

7. Podsticanje cvjetanja

Uvjerite se da biljka ima dovoljno sunčeve svjetlosti, toplote i vlage. Izbegavajte nepotrebno uznemiravanje biljke da biste podstakli cvjetanje.

8. Berba i uživanje

Berite đumbir nakon 8-10 mjeseci po potrebi. i čuvajte višak ga na hladnom i suvom mjestu.

Izvor: Shutterstock