Internetom se širi recept za jutarnji šot od đumbira. Ima li smisla i kako ova namirnica djeluje na organizam?
Nakon što je jedna žena otkrila da svako jutro pije šot od đumbira, mnogi su se zainteresovali i počeli da primjenjuju istu naviku. Ona je istakla da pazi na svoje zdravlje i tijelo, kao i da joj tome doprinosi napitak od četiri sastojaka - pomorandže, limuna, đumbira i celera.
"Tako je jednostavno pripremiti šotove. Obožavam ovaj sok", napisala je ona uz snimak koji pokazuje kako se pravi napitak koji je sipala u nekoliko flašica koje će uzimati svako jutro. Prvo je uzela jedan đumbir, potom celer, a na kraju je dodala dva velika limuna i jednu pomorandžu. Sve namirnice je stavila u blender, dodala vodu, a dobijenu smjesu procijedila kroz gazu.
"Zašto izbacuješ pulpu? To su vlakna, a ona su vrlo zdrava za organizam", napisala je jedna korisnica, a žena joj je objasnila da ne baca pulpu, već je koristi u salatama i drugim receptima. Činjenica je da ovaj napitak dobija sve veću popularnost, naročito u jutarnjim časovima, a da li zaista ima smisla i kako utiče na zdravlje, saznajte u nastavku.
Kako đumbir utiče na zdravlje?
- U kombinaciji sa bijelim lukom i limunom, korijen đumbira pomaže kod sezonskih respiratornih infekcija, pa je uključen u mnoge preparate koji smanjuju rizik od nastanka gripa i prehlade.
- Čaj od đumbira daje energiju i olakšava podnošenje fizičkog i psihičkog stresa.
- Neki sirupi protiv kašlja uključuju suvi ekstrakt đumbira kao ključni sastojak.
- Hemijska jedinjenja pomažu u normalizovanju nivoa glukoze u krvi i poboljšavanju metaboličkih procesa. Đumbir u prahu je jedan od rijetkih začina koji je dozvoljen dijabetičarima.
- Čaj od đumbira je uključen u ishranu gotovo svih dijeta.
U kom obliku je đumbir najbolji?
Nutricionisti, gastroenterolozi i doktori preporučuju konzumiranje svježeg đumbira. Upravo u ovom obliku zadržava maksimalnu količinu korisnih supstanci. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na izgled i gustinu korijena. Dobar đumbir treba da bude svjež. Osušen sadrži manje soka i više grubih vlakana, koja se teško žvaću i vare. Ako je kora glatka i tanka, znači da je đumbir svjež. Što se duže čuva, sadrži manje vitamina, makroelemenata, mikroelemenata i alkaloida.
Pogledajte kako se prave šotovi od đumbira:
(MONDO)