Ukoliko ga pravilno čuvate đumbir vam može trajati i nekoliko mjeseci.
Đumbir je izrazito ljekovita namirnica koja jelima daje posebnu aromu. Đumbir se često naziva i "univerzalnim" lijekom i govori se o tome da djeluje preventivno na mnoge zdravstvene tegobe. On se još od davnina koristi u medicinske svrhe prije svega zbog svojih antiseptičkih svojstava.
Ukoliko ste kupili svjež korijen đumbira i pitate se koliko dugo može da stoji u frižideru odgovor stiže u nastavku.
Da bi đumbir duže ostao svjež, odložite ga u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu kesu koja može da se zatvori, a zatim ga stavite u frižider. Ovo će vam pomoći da ostane svjež mjesec dana, ili čak i duže.
Jednom kada oljuštite đumbir, on će imati kraći rok trajanja jer je izložen kiseoniku. Jednostavno čvrsto umotajte isjeckani đumbir u plastičnu foliju. Kada se čuva na ovaj način, oguljeni đumbir treba da ostane svjež do tri nedjelje, ali ga prije upotrebe pregledajte da nije nahvatao buđ.
Zamrznut đumbir može da traje i do pet mjeseci. Samo obavezno operite i osušite korijen prije nego što ga zamrznete i čuvajte ga u plastičnoj kesi pogodnoj za zamrzavanje.
(Stvar ukusa)