Nazivaju ga i "tajlandskim đumbirom". Galangal je biljka koja vodi porijeklo iz jugoistočne Azije, ali se gaji u svim toplim regionima svijeta. Blagog ukusa citrusa, poznat i kao plavi đumbir, koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj medicini.
Zimzelena zeljasta biljka koja raste iz rizoma i može da poraste do metar i po visine. Cvjetovi su bijeli i grupisani, a plod je u obliku kugle sa nekoliko stabljika.
Koren galangala podsjeća na đumbir, ali je mnogo blažeg ukusa i mirisa. Koristi se u kulinarstvu, svež ili u prahu, u kuhinjama jugoistočne Azije, tajlandskoj, vijetnamskoj i indonežanskoj.
Bogat je antioksidansima
Korijen ove biljke ima mnogobrojne koristi za zdravlje jer je bogat antioksidansima (polifenolima), pa je koristan za poboljšanje pamćenja, a snižava i LDL (loš) holesterol. Takođe je koristan za srce i smanjenje nivoa šećera u krvi.
Koristi se kod upalnih procesa, za bolove u zglobovima, a tijelo štiti od bakterija i mikroorganizama.
U nekim od studija koje su proučavale korijen galangala, navodi se da može da pomogne u liječenju nekih karcinoma i u borbi sa leukemijom.
Galangal se može kuvati u vodi, na pari, a može da se jede i sirov, iako je drvenaste strukture i tvrd, pa se uglavnom pasira.
(Mondo/RTS)