Greška koju svi pravimo

Stručnjak otkriva kada je alu folija opasna po zdravlje: Neki ljudi nikako ne bi smjeli da je koriste!

Autor mondo.rs

Postoji određena količina aluminijuma koju naše tijelo "smije" da apsorbuje, ali većina ljudi unosi mnogo više od dozvoljene doze i to kroz svakodnevnu pripremu obroka.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/13-Smile

Da li koristite alu foliju kad pripremate jelo? Ili ostatke hrane pakujete u nju? Ukoliko to radite često, postoji velika mogućnost da ozbiljno ugrožavate zdravlje. 

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je ljudsko tijelo sposobno da efikasno oslobađa male količine aluminijuma, pa se dnevni unos od 40 mg po kilogramu tjelesne težine smatra bezbjednim. Na nesreću, većina ljudi unosi mnogo više od ovoga i to kroz svakodnevnu pripremu obroka.

Naučnici su godinama razmatrali potencijalnu prijetnju koju prekomjerno izlaganje aluminijumu može imati po ljudsko zdravlje i došli su do nekih uznemirujućih otkrića. Pa tako su u moždanom tkivu pacijenata sa Alchajmerovom bolešću otkrivene visoke koncentracije ovog metala.

Studije su takođe otkrile da visok unos aluminijuma može biti povezan sa smanjenjem rasta moždanih ćelija, kao i da je potencijalno štetan za pacijente sa bolestima kostiju, osteoporozom i oštećenjima bubrega.

Studija iz 2012. godine objavljena u Međunarodnom časopisu za elektrohemijske nauke istraživala je količinu aluminijuma koja se ispušta u hrani pripremanoj uz pomoć alu folije. Količina je varirala na osnovu faktora kao što su temperatura i kiselost (riba i paradajz su vrlo kiseli), ali nalazi su nedvosmisleno pokazazivali da se ovaj metal "ispušta" u hranu koja je pripremana u ovoj foliji. 

"Aluminijumska folija koja se koristi u kuvanju predstavlja 'kanal' za ulazak metala u ljudsko tijelo", napisali su autori studije.

"Povećanje temperature kuvanja uzrokuje veće oslobađanje, a to zavisi i od pH vrijednosti hrane, kao i soli i začina koji se dodaju u jelo."

Gada Basioni, vanredni profesor i šef odseka za hemiju na Univerzitetu u Kairu, istraživala je upotrebu aluminijuma prilikom  kuvanja i pripreme hrane naročito na visokim temperaturama.

"Kiselost hrane povećala je oslobađanje aluminijuma u obrok", rekla je ona, dodajući: "Koliko će aluminijum zaista naštetiti vašem tijelu zavisi od mnogih faktora kao što je vaše opšte zdravstveno stanje, kao i sposobnost vašeg tijela da akumulira metal i to u odnosu na dozvoljene doze koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija", rekla je i dodala da svakako oni koji već imaju gorepomenuta stanja ne bi trebalo da je upotrebljavaju.

Zaključak do kojeg je dr Basioni došla jeste da, iako se ne može reći da će alu folija uvijek izazvati ozbiljnu štetu po zdravlje, svakako bi trebalo da smanjimo njenu upotrebu i primijenimo druge načine pripreme i čuvanja hrane, poput vatrostalnih posuda, papira za pečenje i sl.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.