Pasulj posjeduje veliku energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline
Omiljeno jelo u gotovo svim srpskim domaćinstvima, ono bez koga se ne može zamisliti jesenja i zimska trpeza, svakako je pasulj. Od davnina su poznata su njegova ljekovita svojstva, a pripisuju mu se brojne čudotvorne moći kad je riječ o prevenciji raznih bolest.
Naučnici kažu da ishrana bogata pasuljem može da smanji rizik od pojave srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Preporučena doza je tri šoljice ove namirnice nedjeljno.
Osim toga, pasulj posjeduje veliku energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Obiluje lecitinom, kao i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, cinkom i natrijumom.
Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a bonus je što za razliku od drugih izvora ovog nutrijenta, pasulj ima malo masti, ne sadrži zasićene masnoće, kao ni holesterol. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Takođe, sve vrste pasulja su bogate antioksidantima
Međutim, svi ovi benefiti pasulja po zdravlje ljudi ne važe za sve vrste ove namirnice. Najviše antioksidanata ima u sitnom crvenom pasulju, a zatim slijede tamnocrveni i crni.
Tamnije vrste pasulja imaju skoro tri puta više fitohemikalija (biljne supstance koje uništavaju slobodne radikale i tako štite ćelije od oštećenja) od bijelog pasulja.
Dakle, ako možete da birate, jedite pasulj tamnije boje!