• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako najbolje da OJAČATE IMUNITET ZIMI, nutricionista otkriva: Bićete siti i puni energije

Autor Teodora Boškovski

Evo kako najdzravije da započnete dan i ojačate organizam tokom zime!

 Hrana za jačanje imuniteta Izvor: TV Prva/screenshot

Kalendarski gledano zima na sefernoj hemisferi počinje za par dana, tačnije 21. decembra, ali uveliko su stanovnici osjetili njen dolazak. Hladno vrijeme, pad imuniteta, prehlade i grip, samo su neki od njenih oličja. Postavlja se pitanje, kako onda da se blagovremeno zaštitimo na prirodan način, odn. uz pomoć hrane. Takođe, slave su u jeku i tada često damo sebi oduška i više nego što bi trebalo. Sve to utiče na naš organizam, gomilanje viška kilograma, ali i hronične bolesti kod osjetljivih grupa ljudi.

Nutricionistkinja Nađa Radonjić za Prva TV ističe da je jutro definitivno najbolji način da se uđe zdravo u jedan dan. Dodaje da dan nikako ne započinjemo samo kafom, jer je ona na prazan želudac jedan od "recepata" kako da uništite želudac na duže staze.

"Početkom dana trebalo bi organizmu da obezbedite nešto lako svarljivo. Idealna je stvar da jutro započnetesvježe cijeđenim sokom. On može da bude od kelja, špinata, cvekle. Gledajte da voće ne koristite pretjerano u cijeđenim sokovima i smutijima. Voće treba češće jesti u cijelom. Sok ujutru većinom pripremiti od povrća i dodati minimalnu količinu voća", savjetovala je nutricionistkinja.

Izvor: Lepa i Srecna

Za dobru energiju, sok od celera je odlično rješenje. Kada je reč o padu tonusa i osjećaju spavanja nakon jela, nutricionistkinja Radonjić ističe da je često gluten zaslužan za to, zato treba biti obazrivi po pitanju njega.

"Momenat kod osoba da brzo osete glad nakon jela, može da se javi kod pacijenata koji imaju (skrivenu) insulinsku rezistenciju. Kasniji doručak trebalo bi da sadrži vlakna i protein. Vodite računa da svaki doručak koji unosite trebalo bi da ima nekih 20 grama proteina. Ukoliko imate 60 kg tjelesne mase, vaš dnevni unos proteina trebalo bi da bude 60 grama koje treba ravnomerno da rasporedite. Protein i zdrave maste su ono što održava osjećaj sitosti. Samo cijeđeni sok ne može u tome da pomogne", dodala je nutricionistkinja.

Ona se osvrnula i na omiljenu namirnicu Srba - slaninu. Kako kaže, ona je veoma korisna i da ne treba da je izbjegavamo u zimskim danima. Dovoljno je nekad započeti dan samo slaninom ili samo jajima sa povrćem, na primjer. Takođe, sveža paprika je izvrstan izvor vitamina C, čak i više od pomorandže.

Pad imuniteta

"Ako govorimo o vitaminu C, nemoguće je održati pravilan imunološki status ako je on u deficitu. Preporučen unos vitamina C po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kdo zdravih osoba je dva grama, 2.000 miligrama. Pretjerivanje može da bude opasno za bubrege", dodala je ona za kraj.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:28
OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop