Zdravlje

POMFRIT UTIČE NEGATIVNO NA NAŠE ZDRAVLJE? Gore je nego da jedemo bijelo meso, a raste i NIVO ŠEĆERA U KRVI

Autor Teodora Boškovski

Najnovija istraživanja pokazuju da pomfrit može da utiče na naše mentalno zdravlje. Evo i kako!

Izvor: MONDDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Neizostavni dio ishrane mnogih - pomfrit neki vole da jedu uz meso ili jednostavno da grickaju uz različite soseve. Međutim, prženi krompirići mogu da imaju negativan uticaj na naše mentalno zdravlje, pokazuju najnovija istraživanja, prenosi CNN.

Konzumiranje pržene hrane, posebno krompira, povezano je sa 12 posto većim rizikom od anksioznosti i 7 posto većim rizikom od depresije kod ljudi koji ih jedu, zaključak je istraživačkog tima iz Hangdžoua u Kini. Takođe, pokazalo se da je povezanost pojave ovih stanja sa ishranom koja podrazumijeva pripremu u dubokom ulju češća među mladićima i mlađim potrošačima, prenosi CNN. 

Studija je procenjivala 140.728 ljudi tokom 11,3 godine. Nakon isključivanja učesnika kojima je dijagnostikovana depresija u prve dvije godine, pronađena su ukupno 8.294 slučaja anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije kod onih koji su jeli prženu hranu. Utvrđeno je da prženi krompir stvara 2 posto veći rizik od pojave depresije u odnosu na prženo bijelo meso.

"Veći unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti ili depresije, međutim, uzročno-posljedični put bi mogao da krene u suprotnom smeru: ljudi sa anksioznošću ili depresijom sve češće se okreću 'utešnoj hrani' radi nekog privida olakšanja", rekao je doktor Dejvid Kac.

Izvor: Shutterstock

"Zdravstveni efekti pržene hrane će u velikoj mjeri zavisiti od toga koja hrana se prži i koja vrsta masti se koristi za prženje. Zabrinutost oko uticaja krompira na raspoloženje je prije svega jer konzumacijom može znatno da poraste nivo šećera u krvi, a zatim ovaj rast mogu da prate i hormonske promjene. Ipak, ove skokove prikriva mast u kojoj se prže", dodaje doktor Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane na Harvardu.

S druge strane, istraživači sa Univerziteta u Kini smatraju da nema potrebe da se stvara panika zbog štetnih efekata pržene hrane, ali da održavanje zdravog načina života i smanjenje konzumacije pržene hrane može biti od pomoći mentalnom zdravlju. Sa druge strane, stručnjaci koji proučavaju ishranu kažu da su rezultati preliminarni i da nije nužno jasno da li je pržena hrana izazvala probleme mentalnog zdravlja, ili su ljudi koji imaju simptome depresije ili anksioznosti skloniji da jedu prženu hranu.

Posljednji podaci na svetskom nivou ukazuju na porast depresije i anksioznosti, pri čemu je tokom 2020. godine zabilježen porast od 27,6 posto. Svetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 5 posto odraslih na globalnom nivou pati od depresije.

(MONDO/CNN)