Zdravlje

Namirnice kojima se najčešće otrujemo: Skoro sve jedemo svaki dan...

Autor Vesna Kerkez

Saznajte koje namirnice najviše uzrokuju trovanje kod ljudi.

Izvor: Shutterstock/Dory_hudhori

Američki 'Consumer Reports' objavio je popis 10 najrizičnijih namirnica, pa je analizirao podatke o bolestima koje se prenose hranom. Te je podatke između 2017. i 2022. prikupila američka Uprava za hranu i lijekove, ako i tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, a na iznenađenje mnogih, zelena salata našla se na vrhu liste najrizičnijih namirnica.

Trovanjapovezana sa svježom zelenom salatom i salatama u kesama (prodaju se u supermarketima) uzrokovala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u posljednjih pet godina, izvijestio je "US Consumer Reports."

Zelena salata je najrizičnija

Jedan od vjerovatnih izvora kontaminacije je voda kojom se navodnjavaju polja salate. Naime, kada đubrivo s obližnjeg hranilišta dospije u sistem za navodnjavanje salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu u njoj da završe.

Između 2017. i 2022. ukupno 614 ljudi u Americi zaraženo je ešerihijom koli, kao i listerijom koja se nalazi u lisnatom povrću, a jedanaest od tih 614 ljudi umrlo je od posljedica trovanja.

Zelena salata je najrizičnija namirnica

Najveći rizik predstavljaju salate iz kesica na kojima piše da su već oprane pa ih mnogi prije pripreme i konzumiranja više ne peru. Savjet stručnjaka je da se uvijek kupe cijele glavice salate i uklone spoljni listovi koji su najvjerojatnije prljavi i kontaminirani.

Na drugom mjestu liste najrizičnijih namirnica su jaja, a slijede ih tunjevina, ostrige, krompir i sir.

(MONDO)