Ovsena kaša, jaja, voće ili orašasti plodovi? Nutricionistkinja Tamara Jerinić razbila je najveće zablude o doručku!
Postoje mitovi o zdravoj ishrani na koje svakodnevno nailazimo, a koji u potpunosti nisu tačni. Nutricionistkinja Tamara Jerinić je otkrila kako treba da izgleda prvi obrok u toku dana, šta sadrži ovsena kaša za koju mislimo da je zdrava i da li žumance treba odvajati od bjelanceta.
"Ovsena kaša je dobra u slučaju da smo ovsenu kašu napravili kod kuće od sastojaka koji jesu zdravi. U slučaju da smo kupili gotovu smjesu, onda nismo pojeli tako zdrav obrok kao što mislimo da jesmo.One imaju dodate aditive, dodat šećer ili vještačke zaslađivače. Podiže šećer u krvi, što nije idealna opcija za prvi obrok u toku dana", rekla je nutricionistkinja i otkrila kakva ovsena kaša je odličan izbor za doručak:
"Najbolje je da ovsene pahuljice skuvamo ili prelijemo sa biljnim mlijekom, dodamo kašiku čia sjemena, kašiku mljevenog lana, a ako želimo ljepši ukus, možemo da dodamo kakao, aromu vanile ili cimet. Skuvamo da bude kremasto i dodamo bilo koje voće i malo orašastih plodova, recimo badema. To je zdrav obrok. Kalorijski nije značajna razlika, ali kupovna sadrži šećer i nezdrave masti, a to nije dobro za tjelesni sastav", upozorila je nutricionistkinja.
Bademovo mlijeko - da ili ne?
"Napitak od badema nije mlijeko i nije zamjena za mliječni proizvod. To može da nam bude pomoć ako mlijeko ne možemo da pijemo iz nekog razloga, a volimo da ga dodamo u kafu, kašu ili neki slatkiš. Nije loše da se pije, ali je važno kakav napitak pijemo. Birajte one koji sadrže samo bademe, vodu i malo morske soli. Ljudi često misle 'Bože, to je samo dva do pet odsto badema', a to je zapravo sasvim dovoljno. Važno je da u prva tri sastojka nemamo dodate zaslađivače, suncokretovo ulje ili E oznake. Nije sve što kupimo u zdravoj hrani tako zdravo. U proteinske pločice nikada nismo sigurni. Ne znamo koje ulje je dodato, koje brašno, da li imamo neki aditiv da bi duže trajale", rekla je nutricionistkinja.
Kada je najbolje jesti voće?
"Uopšte nije dobro jesti samo voće. Voće je zdravo, treba da bude zastupljeno u ishrani, ali u ograničenoj količini. Nije dobro da ga eliminišemo iz ishrane, ali ni da nam zamijeni svaki obrok. U voću imamo ugljene hidrate, ali nemamo proteine i masti koje su bitne. Voće je idealno jesti kao jednu užinu u toku dana. Uvijek je dobro da ga iskombinujemo sa orašastim plodovima ili mliječnim proizvodom poput grčkog jogurta. Jedna šaka orašastih plodova je sasvim dovoljna", rekla je nutricionistkinja.
Najveća zabluda o jajima
"Postoji velika zabluda o žumancetu, svi misle da utiče na to da se povećava holesterol. Žumance sadrži jako važne nutrijente za naš organizam, kao što su gvožđe i vitamini B grupe. I te kako treba da jedemo cijelo jaje. Bjelance je bogatije proteinima, nema toliko masti, treba da ga jedemo više u odnosu na žumance, ali ne treba isključiti ni jedno ni drugo iz ishrane. Dva jaja na nedjeljnom nivou je malo, može se jesti preko toga. Ne treba ih jesti svaki dan jer ishrana treba da bude što raznovrsnija", rekla je nutricionistkinja Tamara Jerinić.
(MONDO)