SAVETI

Nutricionisti otkrili koja vrsta hljeba ne deblja

Autor Tamara Veličković

Nutricionisti su odlučili da stave tačku na tvrdnje da nas hljeb najviše goji.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Uvriježeno je mišljenje da nas hljeb najviše goji, ali britanske nutricionistkinje Helen Bond i Azmina Govindži su za "Dejli mejl" otkrile da vjerujemo u običnu zabludu. Opasnosti zbog unosa hljeba nisu uopšte onakve kakvim ih mnogi smatraju, istakle su.

Prema njihovim riječima, nema razloga da se vjeruje da je hljeb direktan uzrok viška kilograma ili nadimanja. Odbijanje hljeba zbog ovih strahova je neosnovano, jer problem celijakije, odnosno netolerancije na gluten, pogađa samo određen broj ljudi. To znači da je za većinu bezbijedan.

Hljeb može da izazove nelagodnost kod osoba koje imaju osjetljiva crijeva. Postoji samo jedna vrsta hljeba koja potencijalno može da nanese štetu, ističu nutricionistkinje. Riječ je o ultra-obrađenom hlebu, koji se prodaje u fabričkom pakovanju i obično ima dug rok trajanja bez hlađenja.

Nutricionistkinje preporučuju da se ne odričete svježeg hljeba od cijelog zrna, čak i ako ga kupujete u supermarketima. Dovoljno je samo da ne jedete previše hljeba, jer višak bilo kakvih ugljenih hidrata može da dovede do debljanja. Osim toga, ljubiteljima hljeba od bijelog brašna savjetuje se da u ishranu uključe više namirnica sa vlaknima.

(MONDO)

Tagovi