Zdravlje

Hljeb i krompir mogu da budu dobri za vaša crijeva - pod jednim uslovom (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Jednostavna metoda koja hljeb, krompir i testeninu čini korisnima za zdravlje crijeva!

Izvor: YouTube/Lucile

Briga o zdravlju crijeva je neophodna, kažu ljekari. I to možete da učinite dok jedete neku od svojih omiljenih namirnica, kao što su hljeb, krompir ili tjestenina. U nedavnom snimku objavljenom na TikTok-u, nutricionista dr Karan Rajan kaže da postoji "veoma lak način da se poboljša zdravlje crijeva" bez dodatnog napora.

Sve što treba da uradite jeste da sutradan konzumirate ugljene hidrate. Ostaci hljeba, krompira ili tjestenine mogu da imaju koristi za mikrobiom crijeva ako se pridržavate ovog pravila. Razlog je otporni skrob i hemijski proces koji se zove retrogradacija. Kada se ugljeni hidrati zagriju, granule skroba apsorbuju vodu i gube kristalnu strukturu. Zatim, nakon što se ugljeni hidrati ohlade, lanci skroba se reformišu i preuređuju na način koji je otporniji na varenje.

Ovaj proces znači da se ugljeni hidrati razgrađuju. Zbog toga su otporniji na varenje u tankom crijevu i manje je vjerovatno da će se apsorbovati. Umjesto toga, hrana stiže do debelog crijeva, što znači da vaše tijelo dobija manje kalorija od hljeba, krompira ili testenine koji su ostali od prethodnog obroka.

Tako, kaže dr Rajan, oni hrane vaše probiotike, korisne crijevne bakterije, a manje vas. A to je posebno korisno za zdravlje crijeva. Štaviše, glikemijsko opterećenje je smanjeno, što znači da je potrebno više vremena da poraste nivo šećera u krvi u poređenju sa onim kada konzumirate ove namirnice odmah nakon pripreme.

Probiotici podržavaju pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. "Bakterije su u crijevima i dolaze u kontakt sa hranom koju jedete, utičući na način na koji apsorbujete hranljive materije", kaže nutricionista Ejmi Gorin. Takođe, dobro zdravlje crijeva je povezano sa manjim rizikom od razvoja depresije, kao i sa poboljšanim imunološkim sistemom i smanjenom upalom u tijelu. Što se hljeba tiče, ako ga zamrznete, odmrznete, a zatim tostirate, dobićete slične koristi. Pogledajte snimak doktora Karana Rajana:

(MONDO)