• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONO ŠTO JEDETE MOŽE DA UTIČE NA PROLJEĆNE ALERGIJE! Evo koje namirnice smetaju, a koje pomažu kod ZAPUŠENOG NOSA

Pogledajte kako određena hrana utiče na simptome alergije na polen.

 Kako hrana utiče na alergije Izvor: Budimir Jevtic/Shutterstock/Yumama

Alergije su uveliko u jeku, rani dolazak proljeća i sve veća rasprostranjenost polena glavni su uzroci. Suzenje i crvenilo očiju, kijanje, zapušen nos, samo su neki od dosadnih simptoma koji remete normalno funkcionisanje.

Kako je naš organizam savršeno uređen sistem međusobno povezanih organa i ćelija, tako i hrana koju unosimo može da utiče na simptome alergije. To je zato što određena hrana može da pogorša začepljenost nosa, što bi potencijalno moglo da dovede do infekcije sinusa, kažu stručnjaci.

"Kada se sluz uhvati u nosu, postaje gušća i ljepljivija koja je raj za bakterije", rekao je za HuffPost dr Sem Hah, docent na odjeljenju za otorinolaringologiju na Maunt Sinaiju (Njujork). 

Isitče da sinusitis (upala sinusa) nije uvijek izazvan nadražujućim faktorima iz okoline, ponekad bi uzrok mogao da se nađe u tanjiru - kao što su pržena hrana, dodatni šećeri i, za neke, mliječni proizvodi. Slično tome, neka istraživanja su utvrdila da rafinisani šećeri, u sokovima, bombonima, sokovima, žitaricama mogu da povećaju upalu zbog oslobađanja citokina ili inflamatornih molekula i, prema tome, dovesti do upale sinusa.

Izvor: Krizde/Shutterstock.com

Stručnjaci takođe kažu da bi zapušenje nosa kod nekih ljudi mogli da izazovu salicilati, hemikalije koje proizvode biljke poput mahunarki, žitarica, povrća, voća i određenih začina. Hrana koja sadrži histamine - hemikaliju koju proizvodi imuni sistem kada joj prijeti alergen - takođe može da pogorša alergije ako ljudi imaju netoleranciju.

Određene namirnice, kao što su prerađeno meso, fermentisana pića kao što su alkohol, stari sir i fermentisana hrana, sadrže visoke nivoe histamina, što može da izazove zapušenje sinusa. 

"Kada se histamin nakupi i nemate dovoljno enzima... koji ga razgrađuje, imaćete netoleranciju na histamin", rekao je dr Anderson-Haines sa "Academy of Nutrition and Dietetics".

Međutim, baš kao što određena hrana izaziva upalu, druga jela mogu da smire simptome, poput kapsaicina, ključnog sastojka ljutih papričica. Kao odgovor na toplotu, tijelo pokušava da tečnostima izbaci začin, širi krvne sudove i povećava tjelesnu temperaturu, navodi Time. Bijeli luk i đumbir takođe mogu da imaju antiinflamatorna svojstva zbog određenih jedinjenja koja sadrže. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop