Nutricionistkinja otkriva zašto svaki dan treba da jedemo povrće.
I ptice na grani znaju koliko je unos voća i povrća neophodan kako bismo dobili potrebne vitamine i ostale hranljive sastojke. Postavlja se pitanje da li na našem jelovniku svakodnevno treba da se nađe salata?
Prema mišljenju nutricionistkinje Ivane Ćosić - da! Ivana je gostujući u RTS “Ordinaciji” preporučila da čak i uz doručak imamo neku vrstu svježeg povrća. Na taj način unosimo dosta vlakana koja su važna za dobru probavu, sprečavaju apsorpciju masti i održavaju nivo glukoze u krvi.
"Povrće ne samo uz ručak kao što je pre bila navika, već mi savjetujemo da ponekad ono bude uz doručak, pa čak i uz večeru", savjetovala je nutricionistkinja. Dodaje da zapravo vlakna iz povrća hrane naše crijevne bakterije. Na taj način podstičemo bolji imunitet jer se 80% odsto nalazi upravo u crijevima.
Nutricionistkinja je otkrila i koje povrće je najbolje za naše zdravlje. Pa tako, bejbi špinat prednjači u odnosu na običan, rukola ima nisko energetsku vrijednost, ali visok sadržaj vlakana. Rukola se jedino ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa štitnom žljezdom, kod hipertireoze. Slično važi i za kupus. Naravno to ne znači da ove namirnice treba potpuno izbaciti iz upotrebe, ali svakako je potrebno ograničiti njihov unos. Matovilac je bogat vitaminom B6, te utiče na nervni sistem i poboljšava raspoloženje.
(RTS/MONDO)