• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet bolesti koje može da izazove ULTRAPRERAĐENA HRANA: Za neke namirnice i ne znate da su loše, jedna se izdvaja

Autor Teodora Boškovski

Evo zbog čega sve konzumiranje ultraprerađene hrane nije zdravo!

 Šta izaziva prerađena hrana Izvor: LADO/Shutterstock

Čips, burger sos, smrznutu picu ili voćni jogurt mnogi obožavaju i čini se da nema ničeg lošeg u njima. Ali, ispostavilo se da ove i mnoge njima slične namirnice spadaju u u kategoriju ultraprerađene hrane - u zavisnosti od njihovih tačnih sastojaka. 

Ultraprerađena hrana predstavlja relativno nov način kategorizacije namirnica. Sistem, nazvan NOVA, koji su 2009. godine predložili istraživači sa Univerziteta Sao Paulo u Brazilu, zasniva se ne na tome kakva je vrsta hrane (da li su u pitanju meso, žitarice, povrće itd.) već na tome koliko je obrađena.

NOVA razdvaja hranu u četiri grupe, počevši od prirodne i minimalno prerađene hrane u prvoj kategoriji do ultraprerađene hrane, koja koristi industrijske formulacije i proizvodne tehnike u četvrtoj.

"Moja definicija za ultraprerađenu hranu je da ne možete da je napravite u svojoj kuhinji jer nemate mašine i nemate sastojke", rekla je stručnjakinja za politiku ishrane dr Marion Nestle za Si-En-En.

Ultaprerađena hrana sadrži aditive kao što su pojačivači ukusa, boje i zgušnjivači - u osnovi sastojci koje obično ne biste koristili u kuvanju. To ih čini dugotrajnim na polici, lakim za pripremu (samo zagrijte i poslužite) i u mnogim slučajevima im je teško odoljeti. Ona je rekla da su desetine hiljada novih proizvoda stigle na police prodavnica posljednje četiri decenije.

Izvor: Shutterstock/Kwangmoozaa

Evo nekoliko stvari koje treba da znate o ultraprerađenoj hrani:

Jedenje puno ultra obrađene hrane definitvno nije zdravo.

"Sada je bilo više od 1.500 studija. Sve one pokazuju jasan nalaz, a to je da je konzumiranje ultra obrađene hrane povezano sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2, srčanim oboljenjima, određenim vrstama raka, lošim ishodom od Covid-19, ukupnom smrtnošću", rekla je dr Nestle.

Najnovija studija, objavljena u srijedu u časopisu BMJ, analizirala je podatke u periodu od više od 30 godina i otkrila da je konzumiranje ultraprerađene hrane povezano sa 4% većim rizikom od smrti iz bilo kog razloga, uključujući 9% povećan rizik od neurodegenerativnih smrti. Druge studije povezuju ultraprerađenu hranu sa srčanim oboljenjima, dijabetesom tipa 2, rakom i poremećajima mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija.

Ipak, nije sva ultraprerađena hrana loša! Neke ultraprerađene namirnice mogu da obezbjede važne hranljive materije, kao što je hljeb od cijelog zrna pšenice.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop