• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnost vreba od neopranih jagoda: Opasna bakterija koja može da vam nanese ozbiljnu štetu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ako pojedete neoprane ili jagode koje nisu dobro oprane, možete da nanesete veliku štetu organizmu, upozorava doktorka.

 Zašto treba dobro oprati jagode Izvor: YouTube/Chowhound

Jagode su često tretirane pesticidima kako bi se zaštitile od štetočina. Ostaci ovih hemikalija mogu da ostanu na površini voća i mogu da budu štetni za zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Jagode mogu da budu kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima. Pranje pomaže u uklanjanju ovih potencijalno štetnih supstanci, ali je činjenica da ih mnogi samo ovlaš operu u vodi.

Ako jedete nedovoljno oprane jagode, povećavate rizik od dobijanja kampilobakterioze, crijevne infekcije sa znacima upale tankog crijeva, uzrokovana bakterijom Campylobacter. Ova bakterija se nalazi u crijevima nekih životinja, posebno živine i može da dospije u hranu ako se ne poštuju higijenska pravila tokom njene obrade.

Kampilobakterioza se često javlja od maja do avgusta, a za većinu ljudi simptomi su blagi i traju od nekoliko dana do nedjelja. Međutim, ozbiljnije komplikacije mogu da se jave kod nekih osoba, posebno kod onih sa oslabljenim imunitetom. Dr Ana Makarova otkriva da su simptomi ove bolesti: dijareja, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Prema njenim riječima, voda je ta koja utiče na smanjenje koncentracije štetnih materija u voću. U većini slučajeva kampilobakterioze, liječenje uključuje održavanje hidratacije i režim odmora. Štaviše, liječenje je simptomatsko, ali ako su simptomi teški ili ako infekcija traje duže, ljekar može da uvede antibiotike.

Da biste pravilno oprali jagode, preporučuje se da ih stavite u cjediljku i isperete pod mlazom hladne vode, potom da lagano svaku jagodu trljate prstima kako biste uklonili prljavštinu. Možete i da ih potopite u posudu sa hladnom vodom i blagim rastvorom sirćeta na nekoliko minuta, a zatim dobro isperete čistom vodom.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop