Uobičajena opcija za doručak nije dobra za zdravlje crijeva, ističe nutricionistkinja.
![Zašto ne treba doručkovati peciva iz pekare Zašto ne treba doručkovati peciva iz pekare](https://static.mondo.ba/Picture/722156/jpeg/pekara_pecivo_testo_kiflice_kroasan_stefan_stojanovic_-1-.jpg?ts=2024-05-25T16:17:30)
Skok šećera u krvi samo je jedna od mnogobrojnih negativnih posljedica po zdravlje, kada se jedu pogrešne namirnice za doručak. Užurbani tempo života nas je doveo u situaciju da nemamo vremena za osnovne stvari, koje bi zapravo trebalo da budu prioritet. To se najpre odnosi na ishranu u koju uključujemo brza rješenja kako ne bismo ostali gladni. Zato su peciva iz pekare najčešća opcija koju biramo, ali i najgora za zdravlje crijeva, kaže nutricionistkinja Liza Ričards.
Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može da donese trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na zdravlje i nivo šećera u krvi. Peciva su prepuna su rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, zbog čega mogu da doprinesu problemima kao što su debljanje i upalne reakcije u tijelu.
"Peciva su štetna za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu", upozorava nutricionistkinja i dodaje da pretjerana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.
(MONDO)