riječ stručnjaka

Kako da jedete slatkiše bez posljedica: "Boginja šećera" objasnila kad smijete krofnu i šta ne valja da doručkujete

Autor Dušan Volaš

Kad je najbolje jesti slatko? Evo šta kaže popularna biohemičarka koja nosi nadimak "Boginja glukoze"

Izvor: Shutterstock, Instagram / lewishowes

Da li ponekad smete da pojedete krofnu punjenu džemom? Da li je bolje da je "zalijete" čašom vode ili da vodu polako pijuckate dok jedete slatkiš?

I kako da uživate u kolačima bez brige o pretjerano štetnim posledicama? O tome govori Žesi Inšospe, koja nosi nadimak "boginja glukoze". Ova francuska biohemičarka dostigla je svjetsku slavu zahvaljujući knjizi "Revolucija glukoze" koja je bestseler Njujork Tajmsa.

Žesi se trudi da pretoči najnovije naučne rezultate u jednostavne savjete koje ljudi mogu da primijene u svakodnevnom životu i zaštite zdravlje. Često gostuje u podkastima popularnih autora, pa je tako i u ovom objasnila kad je najbolje da jedemo slatkiše i zašto je opasan skok glukoze u organizmu.

"Kad pojedemo čokoladni kolač ili porciju paste, šećeri se razlažu u molekule glukoze"", kaže Žesi. "Otuda nastaje skok glukoze u krvi, ali oko 90 minuta kasnije, nivo glukoze rapidno pada i doživljavate `slom`. Ako ste doručkovali nešto slatko, već u 10 ili 11 sati ćete ponovo osjetiti snažnu želju za slatkišima."

Ako pojedete keks ili čokoladu, glukoza ponovo skače, a to se može nastaviti cijelog dana, pa osoba postaje "zavisna" od šećera.

Izvor: Shutterstock

"Ako želite da jedete slatko, na primjer, krofnu ili keks, najbolje vrijeme je ono poslije obroka - za desert", napominje "boginja glukoze". "Tako ćete imati maksimalno uživanje i maksimalni priliv dopamina, a najmanje štete po organizam."

Prema njenim riječima, treba da izbjegavate da jedete slatko "na prazan stomak", a naročito ne treba da doručkujete ništa slatko. Takođe, prema naučnim istraživanjima, glukoza više skače ako pijete vodu uz krofnu, pa je bolje da prvo završite jelo i tek onda se napijete vode.