Zašto mi se stalno jede slatko? Odgovor na ovo pitanje dala je nutricionistkinja!
Nedostaci nutrijenata u organizmu mogu da se manifestuju na neočekivane načine. Ako imunitet opadne i jave se određene promjene u spoljašnjem izgledu osobe, to jesu pokazatelji deficita nekih hranljivih materija. Međutim, ispostavilo se da u nedostatku odgovarajuće količine korisnih elemenata može da se javi pretjerana potreba za slatkišima!
Šta je to što nedostaje tijelu ako vam ruka stalno poseže za slatkim?
"Žudnja za slatkišima može da se javi usljed nedostatka magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka, kalcijuma, sumpora, fosfora, hroma, vanadijuma. Pored toga, ukoliko ne unosite dovooljnu količinu proteinske hrane u organizam, dolazi do nedostatka tirozina, a koji je neophodan za sintezu dopamina. Nedostatak druge aminokiseline - triptofana - takođe izaziva želju da jedu slatkiše", objasnila je nutricionistkinja Robin Miler.
Ovaj problem posebno predstavlja problem za osobe koje pate od poremećaja u ishrani ili su na rigoroznim dijetama. Zato, savjet stručnjaka je da ako imate želju za slatkišima, obratite se ljekaru. Biće potrebno da uradite testove klako biste isključili dijabetes i odredili nivo tolerancije na glukozu. Osim toga, radi se biohemijski test krvi, testovi na vitamine i druge elemente u tragovima.
Šta raditi ako ste zavisni od šećera?
Ukoliko ne postoje neke zdravstvene tegobe, preporuka je dijatelni režim ishrane, ali uz poštovanje sljedećih pravila - ne preskačite doručak, ručak i večeru, pratite veličinu porcija i uravnoteženu ishranu.
Da biste smanjili količinu šećera koju unosite, važno je i da obratite pažnju na raspoloženje.
Neophodno je da pojačate proizvodnju serotonina, a to ćete učiniti tako što ćete se baviti sportom, plesati, šetati, posvetiti dovoljno vremena odmoru i spavanju. Često se žudnja za slatkišima javlja tokom stresa - u ovom slučaju je bolje šećer zamijeniti aktivnošću koja donosi zadovoljstvo.
Možete pokušati da "prevarite" tijelo tako što ćete hranu koja sadrži šećer zameniti nekom zdravijom. Na primjer, uvedite brokoli u ishranu - ovo povrće sadrži hrom, što vam omogućava da zadržite optimalan nivo šećera u krvi. Mahunarke, posebno pasulj, bogate su magnezijumom i bakrom.
Kefir, koji normalizuje mikrofloru i zasićuje korisnim bakterijama, kao i povećanje količine proteinske hrane, pomoći će da suzbijete želju za slatkim i umjerite se. Ovome će pomoći i ako ishranu obogatite namirnicama bogatim gvožđem i bakrom životinjskog porijekla, kao što su spanać, zeleno povrće, pirinač, heljda, sočivo, sjemenke bundeve, škampi, žumanca, leblebije. Ćuretina i bijeli luk sadrže sumpor, koji je dio insulina; riba, iznutrice, biserni ječam, heljda, pšenica, rotkvice - pomoći će u smanjenju zavisnosti od šećera zbog sadržaja hroma i vanadijuma.
(MONDO)