Zdravlje

Izbjegavate li dodire? Neobičan simptom poremećaja koji je danas sve češći

Autor Vesna Kerkez

Danas se poremećaj pažnje, odnosno ADHD sve češće manifestuje kod odraslih. Saznajte koji je to neobičan simptom koji ukazuje na ovaj problem.

Izvor: VYarochkina/Shutterstock

Brz način života, svakodnevna izloženost ogromnoj količini informacija sve češće izazova problem poremećaja pažnje, odnosno ADHD,  posebno kod djece i mladih. Međutim, i odrasli mogu da ispolje različite oblike ovog stanja, što je pokazao slučaj i glumice Šeridan Smit

Studije su pokazale da su manifestacije ADHD-a kod odraslih specifične, a najnovije istraživanje u prvi plan stavlja jedan simptom o kojem se ranije nije mnogo govorilo - osjetljivost na dodir.

Šta je zapravo ADHD kod odraslih? ADHD kod odraslih može da podrazume teškoće s pažnjom, impulsivno ponašanje, hiperaktivnost, kao i probleme u upravljanju vremenom i obavezama. Kod žena, simptomi često uključuju izraženiju psihičku osjetljivost, kao i poteškoće u održavanju odnosa sa drugima.

Nedavno objavljena studija u časopisu "BMC Psychiatry" ističe ovu osjetljivost na taktilne stimuluse kao potencijalno važan simptom ADHD-a kod odraslih. Autor studije, Morgan Frost-Karlson sa Univerziteta Linkoping, objasnio je da osobe sa ADHD-om mogu da dožive prekomjernu stimulaciju na dodir, što svakako značajno utiče na njihove svakodnevne aktivnosti.

Dodir čovjeka ili premeta?

Studija je uključila 51 odraslu osobu, od kojih su 27 bile osobe s dijagnozom ADHD-a. Ispitanici su prošli kroz niz testova kako bi se procijenila njihova osjetljivost na taktilne nadražaje. Korišćena je tehnika zvana somatosenzorni evocirani potencijali (PESS), kojom se mjeri moždana aktivnost tokom različitih vrsta dodira.

Rezultati su pokazali da odrasli s ADHD-om imaju veće poteškoće u obradi taktilnih stimulusa, posebno kada su u pitanju dodiri vlastite ruke ili dodiri koje im pružaju druge osobe. Zanimljivo je da te razlike nisu uočene kada su ispitanici dodirivali nežive predmete, što implicira da je problem usmjeren na taktilne nadražaje vezane za ljudsko tijelo.

Šta znači ovaj simptom za dijagnozu ADHD-a?

Ovakva otkrića mogu da budu od velikog značaja za postavljanje preciznije dijagnoze.

Ipak, imajte da umu da iako se o mentalnom zdravlju sve više govori, pogotovo na društvenim mrežama, dijagnozu ADHD-a može da postavi samo stručnjak. Ključni simptomi kod odraslih uključuju nepažnju, hiperaktivnost i impulsivnost, a osjetljivost na dodir sada može da bude dodatni pokazatelj.

(MONDO)

Tagovi