Zdravlje

5 jesenjih namirnica sa spiska kardiologa: "Iznenađujuće dobre za vaše krvne sudove i srce"

Autor Vesna Kerkez Izvor mondo.rs

Kardiolozi su otkrili koje namirnice su obavezne u jesen.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Jesen je vrijeme kada se okrećemo omiljenoj, toploj i utješnoj hrani. Ako želite da tokom jeseni i praznika povedete računa o zdravlju srca, postoji mnogo ukusnih, domaćih jela koja su i zdrava i hranljiva.

"Kada govorimo o ishrani koja je dobra za srce, najvažnije je da se fokusiramo na svježe voće i povrće, nemasne proteine i integralne žitarice. Idealno je birati namirnice bogate vlaknima i proteinima, a sa malo natrijuma i zasićenih masti", objašnjava dr Metju Dž. Bočese, kardiolog.

Upravo zato, kardiolozi su otkrili koje jesenje namirnice prijaju i tijelu i duši, a dobra su i za vaše srce.

1. Bundeva

Bundeva je bogata vitaminima.
Izvor: YouTube/Green Healthy Cooking

"Bundeva je bogata vlaknima, antioksidansima i važnim vitaminima, a ima vrlo malo natrijuma. Probajte supe, čorbe ili čili sa bundevom, sve su to odlični načini da iskoristite njene prednosti", kaže kardiolog.

2. Brusnice

Kardiolozi brusnice nazivaju riznicom zdravlja.
Izvor: YouTube/GourmetVegetarianKitchen

Bilo da ih dodate u salatu ili napravite domaći sos, ovo kiselo crveno voće prava je riznica zdravlja.

"Brusnice sadrže polifenole koji mogu da poboljšaju funkciju krvnih sudova i smanje oksidativni stres", kaže dr Bat.

Samo se trudite da izbjegavate one konzervirane, pune šećera, koje se često nalaze u prodavnicama.

3. Jabuke

Ukoliko redovno jedete jabuke, smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, ističu kardiolozi.
Izvor: Youtube/Printscreen/Bon Appetit

"Jabuke sadrže vitamine i polifenole koji smanjuju upale, snižavaju krvni pritisak i sprečavaju aterosklerozu, što na kraju smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava dr Džijana Romano, kardiolog.

4. Cvekla

Cvekla sadrži nitrate koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska.
Izvor: PRINTSCREEN/YT/ROHAN PLANTBOY JAMES

Ne postoji ništa bolje od salate od cvekle tokom jeseni. Prema rečima dr Romano, cvekla sadrži nitrate koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska tako što opuštaju i šire krvne sudove, olakšavajući protok krvi kroz arterije. Iako nije trajno rješenje za hipertenziju, cvekla može biti dragocjen dodatak ishrani.

5. Orah

Orah sadrži biljne omega-3 masne kiseline i zdrave masti.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Orah je odavno poznat kao saveznik zdravog srca, a često se nalazi u jesenjim jelima.

"Orah sadrži biljne omega-3 masne kiseline i zdrave masti koje snižavaju holesterol i poboljšavaju funkciju srca", objašnjava dr Tarikšah Sajed, kardiolog