Magija traje

TESTIRALI SMO HONOR MAGIC 6 PRO: Unaprijeđen na svim poljima

Autor Dušan Volaš

Prošle godine odličan, a sada još bolji - ne propustite naše utiske o HONOR Magic6 Pro pametnom telefonu.

Izvor: Uroš Arsić

Štand kompanije HONOR bio je jedna od glavnih atrakcija na MWC 2024 sajmu, i to ne slučajno. Kompanija je u Barseloni predstavila svoje najnovije uređaje, a posjetioci iz svih krajeva svijeta su željeli da prije svih uživo vide ono najbolje što ovaj proizvođač ima da ponudi.

Jedan od tih uređaja bio je HONOR Magic6 Pro, naslednik prošlogodišnjeg flagship pametnog telefona koji je pobrao brojne pohvale, pa i naše, a koji i ovaj put stiže da se ravnopravno takmiči sa najvećima.

Naravno, nismo propustili priliku da i sami testiramo Magic6 Pro i lično se uverimo u mogućnosti novog modela, a nakon vremena provedenog sa njim, nestrpljivi smo da vam prenesemo naše utiske.

Zato, hajde da ne okolišamo, već da odmah pređemo na stvar.

HONOR Magic6 Pro DIZAJN

  • Dimenzije: 162,5 x 75,8 x 8,9 mm
  • Težina: 229 g
  • Materijal: Aluminijum, staklo
  • Zaštita: IP68, NanoCrystal Shield
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Dual Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C (USB 3.2), NFC, IR
Izvor: Uroš Arsić

Uprkos tome što sve veći broj proizvođača pristaje na "ajfonizaciju" svojih uređaja, HONOR uspješno odolijeva pritiscima. Magic6 Pro donosi karakterističan izgled koji slučajni prolaznici sigurno neće pogrešno identifikovati, a koji se može uporediti samo sa prošlogodišnjim modelom. Naravno, to ne znači da je dizajn već viđen - naprotiv.

Simetrično zakrivljeni ekran i poleđina, kao i ravni metalni okviri koji se sužavaju na bokovima su karakteristika koja je zajednička za obje varijante telefona. Međutim, za razliku od zelenog modela koji implementira vještačku kožu na zadnjoj strani, oni koji ga žele u crnoj boji će dobiti "stakleni sendvič" čija poleđina je matirana. Srećom, razloga za brigu nema - obe boje uspješno sprečavaju zadržavanje tragova prstiju.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U odnosu na prošlu godinu, najveću promenu izgleda vidimo u ostrvu sistema kamera. Moduli su i ovaj put postavljeni u trouglastoj formaciji ispod kružne, staklene površine, s tim da je ona sada okružena metalnim okvirima, a ne nezavisno izdignuta. Položaj ostrva je ostao isti - centriran u gornjoj polovini poleđine, van domašaja prstiju koji slučajno mogu "uletjeti" u kadar prilikom fotografisanja.

Izvor: Uroš Arsić

Kada je zaštita telefona u pitanju, HONOR je razvio sopstveno NanoCrystal Shield staklo. Trudimo se da ne ispuštamo telefone koje testiramo iz ruku, pa ćemo morati da vjerujemo kompaniji na riječ da je u pitanju rešenje koje je deset puta otpornije na padove. Drago nam je da je isto došlo sa fabrički apliciranom zaštitnom folijom, a drago nam je i da je kućište ponijelo IP68 oznaku, pa korisnici neće morati previše da brinu o korišćenju u blizini vode ili u prašnjavim okruženjima.

Na donjoj strani uređaja nalazi se USB-C port, otvor mikrofona, fiokica za SIM kartice, kao i jedan od zvučnika stereo sistema. Drugi zvučnik nalazi se u slušalicu, sa dodatnim otvorima na gornjem delu rama, tik pored IR diode koja služi za kontrolu drugih uređaja. Lijevi bok je potpuno prazan, dok se na desnom mogu pronaći klasični tasteri za kontrolu jačine zvuka i paljenje i gašenje telefona.

Ono što se ne vidi golim okom je podrška za eSIM kartice, mogućnost beskontaktnog NFC plaćanja, kao i implementacija naprednih vidova povezivanja - Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7 i 5G.

HONOR Magic6 Pro EKRAN i ZVUČNICI

  • Ekran: LTPO OLED
  • Dijagonala: 6,8 inča
  • Rezolucija: 1.280 x 2.800 piksela
  • Brzina osvježavanja: Od 1 do 120 Hz
  • Osvetljenje: Do 5.000 nita
  • Prikaz: Dolby Vision, HDR10+
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko je kvalitetan ekran nešto što vam je veoma važno u izboru novog telefona, odmah možemo da kažemo da displej Magic6 Pro modela predstavlja sam vrh ponude.

U pitanju je OLED panel masivnih dimenzija, koji se osvježava do svilenkasto glatkih 120 Hz, a koji, zahvaljujući LTPO tehnologiji, tu brzinu može da spusti do 1 Hz. Ovo ne znači samo da korisnici na raspolaganju imaju efikasan "always-on" režim - ova mogućnost takođe igra veliku ulogu u uštedi baterije prilikom svakodnevnog korišćenja telefona.

No, to je nešto što je krasilo i prošlogodišnji model. Daleko je impresivnija tvrdnja kompanije HONOR da se ekran osvjetljava do vrtoglavih 5.000 nita prilikom reprodukcije HDR sadržaja, kao i da PWM zatamnjivanje dostiže 4320 Hz - brojka koja je izuzetno važna za one sa osjetljivim vidom.

Uprkos tome što su karakteristike ekrana na papiru impresivne, nama je najvažnije kako se one prevode u realnu upotrebu, a HONOR je na ovom polju odradio izvanredan posao -prikaz je veoma oštar i detaljan, a boje su prava poslastica za oči. Nezavisno da li smo se kretali kroz interfejs, igrali igre, posmatrali slike ili puštali video, koristili ga na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili u potpunom mraku, displej Magic6 Pro telefona nas je zaista oduševio.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ljubiteljima naprednog prikaza će posebno značiti HDR10+ i Dolby Vision podrška, ali doživljaj gledanja omiljenih filmova nije potpun bez kvalitetne reprodukcije zvuka. Srećom, Magic6 Pro je i na ovom polju uspio da pogodi metu pravo u centar.

Hibridni sistem stereo zvučnika je veoma glasan, sa jasnim vokalima, odličnim visokim tonovima i primetnim prisustvom basa. Nesumnjivo jedno od najboljih rješenja koje smo imali priliku da čujemo u pametnom telefonu.

VIŠE O PERFORMANSAMA, SOFTVERU I KAMERAMA MAGIC 6 PRO TELEFONA PRONAĐITE NA NAREDNOJ STRANI ČLANKA.

HONOR Magic6 Pro PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Snapdragon 8 Gen 3
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Cortex-X4 (3,3 GHz), 3 x Cortex-A720 (3,2 GHz), 2 x Cortex-A720 (3,0 GHz), 2 x Cortex-A520 (2,3 GHz)
  • Grafika: Adreno 750
  • RAM: 12 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 512 GB, UFS 4.0
  • Korisnički interfejs: MagicOS 8
  • Operativni sistem: Android 14
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na osnovu prethodnih testova, odlično smo upoznati sa mogućnostima i snagom Snapdragon 8 Gen 3 čipseta koji pokreće i Magic6 Pro. U pitanju je trenutno najmoćnije rješenje kompanije Qualcomm koje besprekorno obavlja sve zadatke, a drago nam je da HONOR nije morao da pravi kompromise koji bi narušili takvo iskustvo.

Bilo da smo se kretali kroz interfejs, surfovali internetom ili skrolovali kroz društvene mreže, Snapdragon je "letio", ali to je nešto što se očekuje i od daleko slabijih uređaja. Tamo gde se čipset ističe u odnosu na sva druga rješenja su oni najzahtjevniji, a pogotovo grafički intenzivni zadaci. Ljudi koji često obrađuju slike i video snimke će posebno znati da cijene vrijeme koje će kumulativno uštedjeti, a ljubitelji mobilnih igara će podešavanja u baš svim igrama moći da "odvrnu" i ne brinu o broju kadrova.

Softver

Kada je softver u pitanju, HONOR Magic6 Pro pokreće korisnički interfejs prikladnog imena - MagicOS - koji se zasniva na najnovijoj verziji Androida. Oni koji nisu imali priliku da iskuse ovo softversko rešenje ne treba da brinu - u pitanju je veoma intuitivan interfejs, prepun korisnih funkcija i dodataka.

Jedan od tih dodataka, koji je stigao zajedno sa Magic6 Pro telefonom, je Magic Portal. U pitanju je rješenje kojim je HONOR želio da približi veštačku inteligenciju korisnicima i olakša neke svakodnevne funkcije.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Konkretno, Magic Portal je u stanju da prepozna sadržaj na ekranu, bilo da je to fotografija ili adresa u poruci, a da zatim preporuči aplikacije koje bi bile relevante da se u njih taj sadržaj prenese. Bilo da želite da direktno iz pregledača napravite novu bilješku na osnovu obilježenog teksta ili pretražite neki proizvod koji želite da kupite - ovo će biti prava funkcija za to.

Utisak je da Magic6 Pro nije uređaj koji će zastariti brzo - kako zbog svojih odličnih performansi, tako i zbog obećanja o ažuriranjima softvera. HONOR tvrdi da će Magic6 Pro dobiti četiri nove verzije Android-a, kao i pet godina sigurnosnih zakrpa.

HONOR Magic6 Pro KAMERE

  • Glavna kamera: H9000, 50 MP, OIS, f/1.4-2.0, 1/1,3", 1,2 µm, PDAF, Laser AF
  • Telephoto kamera: ISOCELL HP3, 180 MP, OIS, 2,5x optički zum, 1/1.4", f/2.6, 0,56 µm, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: OmniVision OV50D, 50 MP, 122°, 1/2.88", f/2.0, AF
  • Selfi kamera: 50 MP, 1/2.93", f/2.0, PDAF
Izvor: Uroš Arsić

Magic6 Pro je kompletan paket, ali ako nas je HONOR na nešto navikao, onda su odlične kamere. Ovaj put, kompanija u prvi plan stavlja svoj Falcon sistem trostrukih kamera naredne generacije, koja se sastoji od glavnog, periskopskog i ultraširokougaonog modula.

Kao i do sada, HONOR nije previše pažnje pridavao upotrebljenim senzorima. Ono što znamo iz različitih izvora možete da vidite izlistano iznad, ali to i nije važno sve dok su rezultati dobri. Kompanija je prošlogodišnjim modelom postavila visoku ljestvicu, i sigurni smo da to nije bilo lako nadmašiti, ali je zadatak obavljen uspješno.

Izvor: Uroš Arsić

Da je u pitanju vrhunski sistem kamera bilo je primetno ne samo po mogućnostima kao što je podesivi otvor blende, već i po rezultatima dobijenim u dnevnim uslovima - gdje je konkurencija najjača. Fotografije imaju pregršt detalja i oštrine, boje su veoma živopisne, ekspozicija je odlična, a pohvalan je i dinamički opseg.

Nama je svakako bilo najinteresantnije da fotografišemo periskopskom kamerom od 180 MP, prvom te vrste, koja je po našem mišljenju trenutno najbolje rješenje za slikanje portretnih fotografija. Ne treba zaboraviti ni ultraširokougani modul, koji nudi široko "vidno polje" i proizvodi veoma dobre rezultate.

Tamo gdje mnogi (na papiru) odlični sistemi kamera zapnu je u noćnim uslovima. Srećom, to u velikoj mjeri nije slučaj i sa Falcon sistemom, koji svoju pravu moć pokazuju u odsustvu svetla. Imresionirani smo noćnim fotografijama koje smo uspjeli da uslikamo pomoću glavne i periskopske kamere, pogotovo količinom detalja i bojama. Međutim, iako se kvalitet boja zadržava i na ultraširokouganim fotografijama, ovaj modul nije na nivou druga dva senzora, ali to je nešto što je i bilo očekivano.

VIŠE O BATERIJI I CENI HONOR MAGIC 6 PRO TELEFONA PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI ČLANKA.

HONOR Magic6 Pro BATERIJA I PUNJENJE

  • Baterija: Silicijum-karbonska
  • Kapacitet: 5.600 mAh
  • Punjenje: 80 W žično, 66 W bežično, 5 W obrnuto bežično
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ono što smo prethodno imali priliku da vidimo samo na HONOR Magic V2 telefonu sa savitljivim ekranom je konačno stiglo i u "regularne" modele. U pitanju je silicijum-karbonska baterija koja dozvoljava zadržavanje tanjih dimenzija telefona, uz istovremeno povećanje kapaciteta.

I zaista, napredak u autonomiji je osjetan. U odnosu na prošlogodišnji model, kada je bilo upitno da li će telefon uspjeti da izdrži dva dana, ovaj put nismo morali da brinemo. Naravno, u pitanju je subjektivni način korišćenja koji se može razlikovati od korisnika do korisnika, ali Magic6 Pro je ostvario veoma solidan rezultat i u PCMark testu baterije.

Nažalost, iako telefon podržava brzo punjenje snagom do 80 W, punjač se nije našao u kutiji, pa ukoliko kupci žele da svoj telefon napune od 0 do 100 odsto za oko sat i 10 minuta, moraće odvojeno da kupe odgovarajući adapter. Podrška za bežično punjenje nije izostala, kao ni mogućnost obrnutog bežičnog punjenje.

HONOR Magic6 Pro CIJENA

  • Cijena: oko 1.280 evra
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

HONOR Magic6 Pro je već dostupan na srpskom tržištu, i to samo u jednoj konfiguraciji sa 12 GB LPDDRX RAM i 512 GB UFS 4.0 interne memorije. Njegova preporučena maloprodajna cijena je 149.999 dinara, odnosno oko 1.280 evra, što ga stavlja u kategoriju ultra premijum modela.

HONOR Magic6 Pro UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Bilo da se odlučite za crnu (staklenu) ili zelenu varijantu sa poleđinom od vještačke kože, naš utisak je da ne možete promašiti sa HONOR Magic6 Pro telefonom. Fantastični ekran i zvuk, vrhunske performanse, odlične kamere i veoma dobra autonomija su ono što ovaj uređaj najbolje opisuje, i po našem mišljenju pravi recept za uspjeh.

Cijena jeste visoka, ali u pitanju je izvanredan pametan telefon koji ravnopravno može da stane na crtu najboljima, pa čak i da ih u nekim aspektima preskoči. Zapravo, sigurni smo da će mnogima ovaj model biti jedan od favorita za telefon godine.