DR Apple

Internet bruji o novoj Apple funkciji: Pametni satovi sada predviđaju bolest prije prvih simptoma!

Autor Vesna Kerkez

Vlasnici Apple Watch pametnih satova tvrde da nove Vitals aplikacija može da predvidi bolest.

Izvor: YouTube / Apple

Podržani Apple Watch uređaji dobili su watchOS 11 ažuriranje, a sa njim i novu Vitals aplikaciju za koju korisnici tvrde da je predvidjela bolest i prije pojave prvih simptoma.

Dok korisnici spavaju, nova aplikacija analizira i na jednom mjestu prikuplja ključne zdravstvene parametre u periodu od 7 dana. Ti podaci se provlače kroz napredne algoritme koji utvrđuju normalne vrijednosti, a zatim korisnici mogu da vide da li neki od parametara odskače.

Korisnici novoj funkciji mogu da pristupe preko samog sata, ali i preko Vitals sekcije u okviru Health aplikacije na iPhone uređajima, gdje je moguće videti parametre kao što su otkucaji srca, brzina disanja, temperatura kože, nivo kiseonika u krvi i trajanje sna.

Oni koji su isprobali Vitals aplikaciju sada su pohrlili na internet i tvrde nešto neverovatno - aplikacija pomaže korisnicima da primijete da nešto nije u redu i prije pojave prvih simptoma bolesti. Mi vam prenosimo neka svjedočenja sa društvene mreže Reddit.

"Počeo sam da koristim Vitals kada je prvi put postao dostupan u beta verziji. Od tada sam dva puta bio bolestan i oba puta sam to mogao da vidim prije vremena - prije nego što sam uopšte osjetio da nešto nije u redu", kaže korisnik RCG21.

"Probudio sam se jutros i nisam se osjećao dobro. Sada je veče i polako počinjem da osjećam onu poznatu nelagodu u glavi. Bolestan sam", kaže dalethomas81, koji je podijelio i snimak ekrana na kojem se može vidjeti da je sat detektovao abnormalnosti tri dana unazad.

Apple Watch je uspio da detektuje i vrijednosti izvan normale nakon primanja vakcine: "Moj sat je znao da nisam na 100% nakon što sam primio vakcinu protiv COVID-a i gripa. Temperatura kože, otkucaji srca i respiratorni ritam bili su izvan granica. Nevjerovatno, da budem iskren", piše TizianosBoy.

Mnogi su pohvalili tačnost ove funkcije, ali treba napomenuti da je bilo i onih koji tvrde da njihov pametni sat nije detektovao bolest prije nego što se javila, što sugeriše do se na novu funkcije ne može u potpunosti osloniti.

(MONDO/SmartLife)