• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet bruji o novoj Apple funkciji: Pametni satovi sada predviđaju bolest prije prvih simptoma!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Vlasnici Apple Watch pametnih satova tvrde da nove Vitals aplikacija može da predvidi bolest.

 Apple pametni sat detektuje bolesti prije simptoma Izvor: YouTube / Apple

Podržani Apple Watch uređaji dobili su watchOS 11 ažuriranje, a sa njim i novu Vitals aplikaciju za koju korisnici tvrde da je predvidjela bolest i prije pojave prvih simptoma.

Dok korisnici spavaju, nova aplikacija analizira i na jednom mjestu prikuplja ključne zdravstvene parametre u periodu od 7 dana. Ti podaci se provlače kroz napredne algoritme koji utvrđuju normalne vrijednosti, a zatim korisnici mogu da vide da li neki od parametara odskače.

Korisnici novoj funkciji mogu da pristupe preko samog sata, ali i preko Vitals sekcije u okviru Health aplikacije na iPhone uređajima, gdje je moguće videti parametre kao što su otkucaji srca, brzina disanja, temperatura kože, nivo kiseonika u krvi i trajanje sna.

Oni koji su isprobali Vitals aplikaciju sada su pohrlili na internet i tvrde nešto neverovatno - aplikacija pomaže korisnicima da primijete da nešto nije u redu i prije pojave prvih simptoma bolesti. Mi vam prenosimo neka svjedočenja sa društvene mreže Reddit.

"Počeo sam da koristim Vitals kada je prvi put postao dostupan u beta verziji. Od tada sam dva puta bio bolestan i oba puta sam to mogao da vidim prije vremena - prije nego što sam uopšte osjetio da nešto nije u redu", kaže korisnik RCG21.

"Probudio sam se jutros i nisam se osjećao dobro. Sada je veče i polako počinjem da osjećam onu poznatu nelagodu u glavi. Bolestan sam", kaže dalethomas81, koji je podijelio i snimak ekrana na kojem se može vidjeti da je sat detektovao abnormalnosti tri dana unazad.

Apple Watch je uspio da detektuje i vrijednosti izvan normale nakon primanja vakcine: "Moj sat je znao da nisam na 100% nakon što sam primio vakcinu protiv COVID-a i gripa. Temperatura kože, otkucaji srca i respiratorni ritam bili su izvan granica. Nevjerovatno, da budem iskren", piše TizianosBoy.

Mnogi su pohvalili tačnost ove funkcije, ali treba napomenuti da je bilo i onih koji tvrde da njihov pametni sat nije detektovao bolest prije nego što se javila, što sugeriše do se na novu funkcije ne može u potpunosti osloniti.

(MONDO/SmartLife)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS