• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 razloga zašto Srbija zaslužuje EURO: Hajde više da pobedimo Hrvate i prežalimo Holandiju!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Jedan bi trebalo da bude i dovoljan "orlovima" - da bi obradovali naciju nakon mnogo razočaranja. Spremni smo za megdan sa Škotima i meč decenije...

 srbija-skotska-uzivo-baraz-euro-prenos-nova-s-20-razloga-plasman-evropsko-prvenstvo Izvor: Mondo/Stefan Stojanović, Srdjan Stevanovic / Stringer / Guliver / Getty Images

Približila se odlučujuća utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo!

Srbija će u četvrtak (20.45) u Beogradu igrati finale baraža protiv Škotske, a pobednik će se plasirati na kontinentalni turnir koji je pomeren za 2021. godinu zbog pandemije.

Možda će vas zanimati

Euforija polako raste, priča se o "meču decenije", a na našim fudbalerima biće veliki pritisak da konačno donesu plasman na Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije su opet bile neuspešne, ali smo dobrim igrama u Ligi nacija dobili drugu šansu i sad ne smemo da je propustimo.

Naši fudbaleri biće veoma motivisani, biće i Škoti, ali samo jedna od dve nacije će se na kraju radovati prekidu lošeg niza kada je u pitanju EURO.

Mi smo u čast dvodecenijskog apstiniranja sa EP probali da se prisetimo 20 razloga zašto Srbija zaslužuje da se plasira na EURO, ili zašto to mora da uradi, a da ne budu toliko naivni poput - "imamo prelepe dresove i ceo svet treba da ih vidi" ili još gore "zato što više vredimo na osnovu procene sajta Transfermarkt".

Pa, da počnemo, a vi nam u komentarima pišite vaše ideje...

Anketa

Da li će se Srbija plasirati na EURO?

  • Hoće!

    72.34% (34)

  • Neće...

    14.89% (7)

  • Ništa ne očekujem

    12.77% (6)

Da li će se Srbija plasirati na EURO?

Rezultati

1. ZATO ŠTO 20 GODINA NISMO BILI NA EP

Počećemo od najočiglednijeg razloga koji nas ozbiljno "peče". Država u kojoj živimo promenila je nekoliko naziva, čak i boju dresa, nadimak i kompletan identitet od kada smo se poslednji put takmičili na Evropskom prvenstvu.

Zemlja poput Srbije, u kojoj se fudbal voli više od bilo čega, iako u drugim sportovima imamo više uspeha, ne sme sebi da dozvoli toliko odsustvo s velike scene.

2. DA KONAČNO PREŽALIMO HOLANDIJU

Izvor: MN PRESS

Prva asocijacija mnogih na Evropsko prvenstvo jeste i naša poslednja utakmica na kontinentalnoj smotri koju ne pamtimo ni po čemu dobrom. Nakon što smo prošli u nokaut fazu - Holandija nam je očitala lekciju i razbila nas 6:1.

To je jedan od najtežih poraza u istoriji reprezentacije, a malo manje bi se o njemu pričalo kada ne bi bio i poslednji koji smo odigrali na EP.

3. ZATO ŠTO ĆEMO IGRATI NA "VEMBLIJU"

Ukoliko pobedimo Škotsku plasiraćemo se na Evropsko prvenstvo i jedna od (najmanje) tri utakmice nas očekuje na slavnom "Vembliju", možda i najpoznatijem stadionu na svetu, a rival bi bio i domaćin - reprezentacija Engleske.

Ta utakmica već je zakazana za 18. jun, a za sada nema informacija da li će na njoj prisustvovati navijači... Prvo mi da "bukiramo" karte, pa ćemo o tome misliti.

4. ZATO ŠTO ĆEMO IGRATI PROTIV HRVATA

Ako je izazov igrati protiv Engleske na Evropskom prvenstvu, šta tek onda reći za potencijalni susret sa Hrvatskom? Još od prošle godine znamo da možemo da igramo protiv "komšija", a o rivalstvu ne bi trebalo trošiti previše reči...

Do sada se nismo sastajali na velikim takmičenjima, samo u kvalifikacijama, a do sada ne znamo za pobedu - tri remija i poraz.

5. ZATO ŠTO NAM TREBA DA SE OPET "LOŽIMO"

Izvor: Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix via AP

Dobro je poznat odnos navijača prema reprezentaciji Srbije, ide od potpune opsesije do gađenja, a prve četiri tačke dovoljne su bile da podsete kakva bi euforija zavladala zbog toga što smo se plasirali na Evropsko prvenstvo.

Bio je dovoljan jedan dobar meč, protiv Norveške, da se ponovo "zaljubimo" u reprezentaciju Srbije, a šta bi tek još jedan mogao da donese.

6. ZATO ŠTO ČEKAMO GODINU DANA

Još krajem prošle godine postalo je jasno da Srbija ne može da se plasira na EP direktno kroz kvalifikacije i da nam sleduje baraž. Trebalo je da bude odigran u martu, pa je pomeran za leto, a na kraju dočekasmo mi i novembar.

Bilo bi baš ružno da smo uzalud strepeli godinu dana.

7. ZATO ŠTO SMO SE NAPATILI PROTIV NORVEŠKE

Pričalo se pred meč u Oslu da nemamo šanse, da će nam svašta uraditi Holand, Edegor i ekipa, ali je Srbija odigrala fantastičan meč i sasvim zasluženo prošla u finale baraža. Trebalo je da uložimo mnogo energije u 120 minuta, a bilo bi sjajno da taj trud nije uzalud.

Znali smo često da spustimo glavu nakon što napravimo prvi uspeh, ali ovoga puta puta ne bi trebalo izgubiti fokus jer posao nije završen.

8. ZATO ŠTO BOLJU ŠANSU NEĆEMO IMATI

Izvor: MN PRESS

Bilo je mnogo razočaranja u kvalifikacijama u prethodnih 20 godina, a da nam je neko ponudio da za plasman na EP igramo protiv Škotske - i to kod kuće - svi bi oberučke prihvatili. Takve šanse nikako ne smeju da se propuštaju...

Istina, daleko od toga da su Škoti slaba reprezentacija, ali od njih može samo teže!

9. ZATO ŠTO SE IGRA U BEOGRADU

U idealnim uslovima pun stadion bi dočekao "orlove", sa tribina bi stizala podrška koja bi ih vodila ka pobedi ili bi se u slučaju poraza pričalo da ih je pritisak sa tribina "okovao". Ovoga puta ništa od toga neće biti izgovor.

Srbija će igrati na stadionu "Rajko Mitić", ne mora da se prilagođava drugačijim uslovima, a atmosfera neće uticati na rezultat. Ne bi valjalo samo da razočaraju u Beogradu...

10. ZATO ŠTO SU NAŠI POBEGLI DA BI IGRALI

Izvor: Fudbalski savez Srbije

Kapiten "orlova" Aleksandar Kolarov planira da igra i povređen, a drama oko fudbalera iz Italije koji prvo nisu dobili dozvolu da igraju zabrinula je sve u Srbiji. Na kraju su pušteni svi sem Milenkovića i Vlahovića, a oni su na kraju sami odlučili da "prekrše" karantin.

Fiorentina ih je prijavila vlastima u Italiji, i verovatno ih čeka kazna, ali kao što smo rekli - ovo je utakmica decenije i oni je ne bi propustili ni za šta na svetu.

Kliknite na strelicu "dalje" da biste nastavili da čitate tekst.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC