• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj Lige šampiona! Prvi čovjek UEFA sklopio pakt sa bogatima: Srpski klubovi mogu da zaborave na novo takmičenje!

Autor Dragan Šutvić

Pokreće se novo takmičenje Super Liga šampiona, projekat UEFA, kojim su odlučili da zadrže najbogatije klubove pod svojim okriljem. Šta to znači za srpske klubove?

 super-liga-sampiona-uefa-gasi-ligu-sampiona-takmicenje-za-bogate-aleksandar-ceferin Izvor: Profimedia

Liga šampiona je takmičenje koje se gasi, samo je pitanje šta će ga naslediti!

Prvo se pričalo o "Superligi", koju bi odvojeno od UEFA pokrenuli najbogatiji klubovi i igrali za sebe, potom su UEFA I FIFA upozorili da igrači koji budu tamo nastupali neće moći da igraju za reprezentaciju, dok se sada ide ka kompromisnom rješenju.

Možda će vas zanimati

Španski list "AS" prenosi da prvi čovjek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin sa pet moćnih evropskih klubova priprema novo takmičenje pod nazivom "Super Champions".

Navodno, i to bi trebalo da bude zatvoreno takmičenje za najbogatije samo pod okriljem UEFA, pa već sa stručnjacima i tehničarima radi na tom pitanju. Već je poznato da će pored njega tu biti i uticajni ljudi iz svijeta fudbala poput Luisa Rubijalesa i Dejvida Džila.

Čeferin želi da "otrgne" klubove od ideje Superlige, takmičenja koje bi samostalno pokrenuli, pa je tako "primoran" da stvori zatvorenu Ligu šampiona bogatih pod svojim okriljen.

A PRVENSTVO?

Nezvanično, šampionati Engleske, Španije, Italije i ostalih bogatih zemalja učesnica smanjiće broj klubova u prvenstvu. Čak na 16 ili 18, pa će tako igrati paralelno oba takmičenja.

Već je razgovarao s pet predstavnika Evropskog udruženja klubova (ECA), u pitanju su Real Madrid, Juventus, Mančester junajted, Pari sen Žermen i Fenerbahče (!?), a u zavisnosti od njihovog stava pokrenuće ideju o "Super Champions" ligi koja je (nažalost) budućnost evropskog fudbala i koja bi mogla da nas dočeka već od 2024. godine.

Zanimljivo je da je i FIFA dala "amin" za novo takmičenje, iako se u mnogo čemu spori sa UEFA, pa je samo pitanje trenutka kada će i zvanično svijetu predstaviti ovu ideju.

Izvor: Profimedia

Čeferin već mjesecima radi na poboljšanju aktuelnog formata Lige šampiona, naravno kako bi bogati bili zadovoljni, pa će tako u Super ligi šampiona i klubovi imati udio u vlasničkoj strukturi takmičenja, naravno uz UEFA. To je kompromis na koji su sve strane spremne da pristanu.

U pitanju je devetogodišnji projekat, trajao bi bar od 2024. do 2033. godine, ali čak nije isključeno da se početak pomjeri za ranije, nikako kasnije.

Najteži zadatak za Čeferina je da ubijedi najmoćniji klub svih vremena, naravno Real Madrid, da prihvati ovu ideju i da odustane od "zatvorene" Superlige o kojoj su intenzivno već pričali klubovi pokušavši da zaobiđu UEFA.

Kada pristane Real Madrid, to će biti kraj Lige šampiona i igraće je samo bogati, dok će siromašnijima poput Srbije ostati samo takmičenja za utehu.

Jedno od njih već se pokreće naredne sezone i zove se Konferencijska liga.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC