• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Željezničar - Sarajevo, PL BiH, 20. kolo
 Željezničar - Sarajevo, PL BiH, 20. kolo

Remi u sarajevskom derbiju: Oremuš s krvavom glavom završio u Hitnoj pomoći, politički transparent na "Grbavici"

U prvom proljećnom kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno bez golova na "Grbavici".

 Željezničar - Sarajevo, PL BiH, 20. kolo Izvor: Damir Hajdarbasic/www.fkz.ba

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva odigrali su bez golova u derbiju 20. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

ŽELJEZNIČAR - SARAJEVO 0:0

Na praznoj "Grbavici", na kojoj je bio okačena i jedan politički transparent "Izdrži generale" zbog kojeg će vjerovatno posla imati i Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH, nije viđen posebno dobar fudbal, ali oba tima imala su svoje šanse koje nisu iskoristili, pa je 142. gradski derbi okončan neriješeno.

Plavi su bolje ušli u utakmicu i pogodili mrežu u osmom minutu, međutim, gol je poništio sudija Irfan Peljto zbog ofsajda strijelca Aleksandra Kosorića.

Odličnu priliku Željo je stvorio i u 30. minutu kada je dobro šutirao Mladen Veselinović, a čist pogodak spasio golman Sarajeva Vladan Kovačević.

U nastavku, "bordo" tim je zaigrao nešto bolje, Tino Sven Sušić je pokrenuo tim i kreirao šansu za Krstu Velkoskog u 50. minutu, međutim, čuvar mreže Želje Filip Erić bio je na visini zadatka.

I to je bilo manje-više sve od fudbala, ali u finišu meča dogodio se i stravičan sudar glavama između Mirka Oremuša i Mustafe Mujezinovića, kojima je brzo ukazana pomoć.

Deblji kraj izvukao je fudbaler "bordo" tima, koji je završio u Hitnoj.

Ova podjela bodova sigurno više odgovara "bordo" ekipi, koja se dodatno učvrstila na prvom mjestu sa 46 poena, dok je Željo i sa remijem ponovo stigao do druge pozicije sa 37 bodova, koliko je sakupio i Široki Brijeg na trećem mjestu.

Nakon dosadašnja 142 duela, Željezničar ima tri pobjede više. Plavi su slavili 45 puta, a bordo tim 42, dok je neriješeno završilo 55 utakmica. Gol razlika je na strani Željezničara, a ona iznosi 175:169.

SARAJEVSKI DERBI

Ukupno: 142
FK Sarajevo (42)
FK Željezničar (45)
Neriješeno (55)

Standings provided by SofaScore LiveScore

NAJAVA

Od 17.30 časova igra se sarajevski derbi u okviru 20. kola šampionata, koji bi mogao "praktično" i da razriješi pitanje osvajanja titule jer je teško vjerovati da bi "bordo" tim ukoliko danas stigne do pobjede, do kraja sezone uspio da prospe 11 bodova prednosti u odnosu na u ovom trenutku drugoplasirani Široki Brijeg.

Treći uzastopni šampionski pehar smiješio bi se izabranicima Vinka Marinovića u slučaju osvajanja bodova, dok će njegov suspendovani kolega Amar Osim, koji neće voditi plavu ekipu na "Grbavici", igrati za hvatanje posljednjeg voza u borbi za naslov prvaka.

U posljednja tri sarajevska derbija, uspješniji je bio Željo sa dvije pobjede i remijem, dok je Sarajevo posljednji put slavilo prije skoro dvije godine.

Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od takmičenja Sarajevo i Željezničar su odigrali 10. oktobra 1954. u prvoj ligi Jugoslavije (6:1).

U SFR Jugoslaviji Sarajevo je osvojilo dvije, a Željo jednu titulu, ali su u međusobnim mečevima plavi uspješniji sa četiri pobjede više u odnosu na tim sa "Koševa" u periodu bivše države. Željo je uspješniji i otkako postoji m:tel Premijer liga Bosne i Hercegovine, kako u pogledu međusobnih utakmica, tako i po broju šampionskih titula.

U najavi derbija, strateg Želje Amar Osim je "spustio loptu" rekavši da je sarajevski derbi samo jedna u nizu utakmica i da tri boda vrijede kao i u svakom drugom meču, dok je šef struke Sarajeva Vinko Marinović istakao da derbi uvijek odluče sitnice i inspirisani pojedinci, izrazivši nadu da će takvi igrači danas nositi "bordo" dres. 

SARAJEVSKI DERBI

Ukupno: 141
FK Sarajevo (42)
FK Željezničar (45)
Neriješeno (54)

19:20

Marinović poslije prinudne Oremuša, tek u nadoknadi posegnuo za novim izmjenama!

Tek u sudijskoj nadoknadi Vinko Marinović je napravio izmjenu Oremuša, koji je završio u Hitnoj pomoći, a potom je zamijenio Mešanovića i Fanima. U igri su još nekoliko minuta, koliko je preostalo, Haris Handžić i Ivan Jukić.

19:18

Stopotostna šansa za Želju u sudijskoj nadoknadi!

Centrirao je Semir Bekrić iz slobodnog udarca na prvu stativu, a tamo drugi rezervista Ermin Zec šutirao tik iznad prečke!

19:17

Žestok sudar glavama! Oremuš morao da napusti teren!

Mirko Oremuš i Mustafa Mujezinović su se žestoko sudarili glavama i ostali da leže na travi. Ukazuje im se pomoć. Oremuš je napustio teren, a u igri je Joakim Adukor. 

19:09

Treća izmjena u Željezničaru

Samir Bekrić je dobio priliku u finišu utakmice umjesto Mehmeda Alispahića. 

19:07

Još 10 minuta do kraja

Tempo je opao u posljednjih desetak minuta i sve je izvjesnije da će derbi na "Grbavici" biti okončan remijem.

19:04

Dvostruka izmjena u Želji

Željezničar je u 77. minutu napravio dvostruku izmjenu - umjesto Veselinovića i Juričića u igri su Mujezinović i Zec.

19:00

Politički transparent na "Grbavici"

18:55

"Požutila" su još dvojica igrača Sarajeva

Treći fudbaler Sarajeva sa javnom opomenom je Mirko Oremuš, takođe zbog oštrog starta, a ubrzo i Amer Dupovac. 

18:51

Žuti karton za Boju

Drugi igrač Željezničara koji je "požutio" je Petar Bojo, koji je žestoko faulirao Matijasa Fanima u namjeri da istrči kontranapad. 

18:45

"Bordo" tim bolje ušao u nastavak derbija

Poslije šanse Velkoskog, koji je zaustavio Erić, golman Želje je potom odlično intervenisao i nakon udarca Aleksandra Pejovića. U oba navrata začetnik akcije bio je Tino Sven Sušić, koji je probudio "bordo" tim u drugom poluvremenu.

18:41

Pogledajte foto-galeriju sa derbija!

18:37

Najbolja šansa za Sarajevo!

Izvor: Damir Hajdarbasic/www.fkz.ba

  U 50. minutu prošao je Sven Tino Sušić i uposlio kapitena Sarajeva Krstu Velkoskog, koji je negdje sa desetak metara šutirao, ali odlično je odbranio Filip Erić. Najbolja i jedina šansa "bordo" tima u dosadašnjem dijelu susreta.

18:34

Prvi žuti karton za Želju

Aleksandar Kosorić faulirao Svena Tina Sušića i zaradio prvu opemenu kod igrača Želje.

18:31

Počelo je drugo poluvrijeme

Nije bilo izmjena u sastavima oba tima.

ŽELJEZNIČAR: Erić, Stevanović, Kosorić, Miletić, Juričić, Štilić, Alispahić, Veselinović, Bojo, Čeliković, Šehić. Trener: Amar Osim

SARAJEVO: Kovačević, Pidro, Oremuš, Mešanović, Velkoski, Miličević, Pejović, Đokanović, Dupovac, Sušić, Fanimo. Trener: Vinko Marinović

18:16

- poluvrijeme -

Na "Grbavici" poslije prvih 45 minuta 142. sarajevskog derbija nije bilo pogodaka, a ni nekih posebno velikih prilika, osim što je Aleksandru Kosoriću zbog ofsajda poništen gol za Želju i što je golman Sarajeva Vladan Kovačević odbranio odličnu šansu Mladenu Veselinoviću. 

18:09

Još pet minuta do poluvremena...

18:07

Predug for Matijasa Fanima

Brz kontranapad Sarajeva u 37. minutu mogao je da ugrozi gol plavih, ali je Matijas Fanimo na dobar pas Aleksandra Pejovića sebi dao predug for pa je loptu pokupio golman Želje Filip Erić. 

18:01

Golman Kovačević spasio Sarajevo!

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

 Čuvar mreže "bordo" tima Vladan Kovačević sjajno je reagovao poslije akcije Želje i udarca Mladena Veselinovića, spriječivši čist pogodak. U narednoj akciji ispred njegovog gola, neprecizan je bio Petar Bojo. 

17:59

Drugi žuti karton za "bordo" ekipu

Hrvoje Miličević je "požutio" i to mu je treći karton zbog čega će propustiti narednu utakmicu Sarajeva protiv mostarskog Zrinjskog. 

17:58

Prva polušansa pred golom Želje

Igrao se 28. minut kada je Jasmin Mešanović iskosa sa lijeve strane šutirao iznad prečke. 

17:51

Udarac Alispahića pored gola

Fudbaler Želje Mehmed Alispahić je snažno šutirao sa više od 25 metara, ali nije bio precizan.

17:50

Žuti karton za igrača Sarajeva

Zbog oštrog starta na sredini terena, Aleksandar Pejović je dobio opemnu od Irfana Peljte.

17:46

Dosad nismo vidjeli ništa od "bordo" tima

Sarajevo je u prvih 15 minuta dosta inferiornije i nije nijednom zaprijetilo golu Željezničara. 

17:38

Aleksandar Kosorić je pogodio mrežu "bordo" tima, ali...

Željo je u osmom minutu poslije kornera pogodio mrežu Sarajeva, ali je Aleksandar Kosorić bio u nedozvoljenoj poziciji, pa je Peljto poništio pogodak. Centrirao je Mladen Veselinović.

17:34

Željo agilniji, ali zasad nema šansi

U prvih pet minuta, očekivano, plavi su žustrije krenuli prema golu Sarajeva, imali i jedan korner, ali nije bilo opasnosti pred golmanom Vladanom Kovačevićem. 

17:29

Počela je utakmica!

17:17

Glavni sudija je Irfan Peljto

Izvor: MONDO/Samir Cacan

 Sarajevski arbitar Irfan Peljto dijeliće pravdu na 142. derbiju Sarajeva, a pomagaće mu Mostarac Davor Beljo i Senad Ibrašimbegović iz Travnika.

17:15

Problemi oko krađe kablova su očigledno sanirani...

17:12

Selektor "zmajeva" Ivajlo Petev na tribinama

Bugarski stručnjak Ivajlo Petev, koji je nedavno postao selektor BiH, uživo će posmatrati utakmicu na "Grbavici". 

16:45

Mešanović od prvog minuta iako je tek došao u "bordo" tim"

Izvor: Promo/FK Sarajevo

  Jasmin Mešanović, koji je u koševski klub stigao prije samo sedam dana, predvodiće napad Sarajeva.

16:43

Lendrić i Ikić nisu u početnih 11 Željezničara

Među starterima plavih nema Ivana Lendrića, koji se navodno verbalno sukobio sa s trenerom Osimom. Osim napadača, u ekipi nije ni Frane Ikić, dosada standardni član startne postave ekipe sa "Grbavice".

Izvor: Armin Heric/Armin Heric/fkz.ba

16:38

Evo i sastava oba tima

ŽELJEZNIČAR: Erić, Stevanović, Kosorić, Miletić, Juričić, Štilić, Alispahić, Veselinović, Bojo, Čeliković, Šehić. Trener: Amar Osim

SARAJEVO: Kovačević, Pidro, Oremuš, Mešanović, Velkoski, Miličević, Pejović, Đokanović, Dupovac, Sušić, Fanimo. Trener: Vinko Marinović

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sjka

Utakmica u sjeni nacionalnog orgijanja i ratnih transparenata kojima nije tu mjesto i kojima se raspiruje međunacionalna mržnja. Suspenzija stadiona na nekoliko utakmica, mora biti

Najnovije