• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je Radomir Antić ušao u istoriju engleskog fudbala: Spasao mali klub ispadanja i postao legenda! (VIDEO)

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan prije tačno godinu dana preminuo je legendarni srpski stručnjak.

 radomir-antic-umro-godisnjica-smrti-srbina-luton-mancester-siti-legenda-real-barselona-atletiko Izvor: MN Press/Youtube/Dragan Vranic/Printscreen

Prošlo je godinu dana otkako je otišao Radomir Antić! Jedan od najvećih srpskih fudbalskih trenera i jedan od najomiljenijih selektora reprezentacije u novijoj istoriji preminuo je na današnji dan, 6. aprila 2020. godine.

Napustio je svijet u 72. godini, a ta vijest šokirala je srpsku, ali i evropsku fudbalsku javnost.

Možda će vas zanimati

Od "Mistera" su se opraštali nekadašnji reprezentativci Srbije koji su pod njegovom komandom bijležili uspjehe na putu ka Svjetskom prvenstvu 2010. godine, ali i svi oni s kojima je nekada ukrstio puteve tokom svojih bogatih karijera - kako igračke, tako i trenerske.

Antić je ostao upamćen po brojnim uspjesima koje je ostvarivao. Mnogi uvijek ponosno ponavljaju da je Srbin bio taj koji je vodio sva tri najveća španska kluba, pošto je bio trener Real Madrida, Atletiko Madrida i Barselone. Valjda bi za jednog Španca u tako uzavreloj zemlji to bilo previše...

Ali Radomir je to mogao. Vodio je čak Atletiko Madrid do "duple krune" 1996. kada se tome niko nije nadao. S Real Madridom je neobjašnjivo dobio otkaz dok je bio na prvom mjestu u Primeri, poslije čega je "kraljevski klub" ostao bez titule.

U Barselonu je stigao početkom 21. vijeka, kada je bila u silnim problemima. I tamo je uspio da postavi dobre temelje, da učvrsti stvari i pripremi teren za trofejne godine koje su uslijedile.

I kao igrač je imao svojih uspjeha. Nosio je dres Partizana punih devet godina i uspio da bude dio tima koji je poslije dugih 11 godina čekanja vratio titulu prvaka Jugoslavije na stadion "Jugoslovenske narodne armije".

Ali pored svih ovih razloga da ga pamte i Partizan, i navijači reprezentacije Srbije, pa i čitava Španija, tu je i jedan razlog zbog kojeg je Antić i dalje upamćen na Ostrvu.

Izvor: MN PRESS

U Engleskoj, u tom gradiću Lutonu u Bedfordširu. Tamo je postao junak tima koji danas uspijeva da preživi u Čempionšipu. Ali u "Radijevo" vrijeme, kako su ga zvali u Engleskoj, Luton je bio član tadašnje Prve divizije.

I ne samo bio, već se u njoj zadržao. Radomir Antić je bio dio legendarnog tima Lutona koji je iz Druge divizije ušao u najviši rang engleskog fudbala, otprilike u vrijeme kada je tamošnji fudbal bio na vrhuncu i kada je godinama vladao evropskim fudbalom.

A onda, u sezoni 1982/83, Luton je bio na ispitu hoće li se zadržati u tom takmičenju. I jesu, sve do početka 90-ih godina, mada ne bi stvari bile baš takve da nije bilo "Radija".

Igralo se posljednje kolo. Luton protiv Mančester sitija, za opstanak u takmičenju. "Građanima" je dovoljno i da odigraju neriješeno, što je bio rezultat na semaforu sve do četiri minuta pred kraj meča.

A onda je jedan potez riješio da izvede "džoker" sa klupe, Radomir Antić.

Našao se tada 35-godišnji fudbaler iz Žitišta na pravom mjestu u pravom trenutku i poslije odbijene lopte "raspalio" po njoj za slavlje kakvo se u Lutonu gotovo 40 godina kasnije prepričava sa podjednakim žarom i detaljima.

Gol Radomira Antića protiv Mančester sitija za opstanak u ligi i za eliminaciju "građana".
Izvor: YouTube/Dragan Vranic

Luton je opstao, Mančester siti ispao, a Radomir Antić i na Ostrvu zauvijek ušao u legendu...

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC