• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 "orlova" kojih se ne sećate: Igrali su za reprezentaciju Srbije, ali smo svi zaboravili!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Oni su nosili dres reprezentacije Srbije, ali su se kratko zadržali u državnom timu. Sećate li se svih njih?

 zaboravljeni fudbaleri koji su igrali za srbiju Izvor: MN PRESS

Stotine i stotine fudbalera zaigrao je za reprezentaciju Srbije od osamostaljenja 2006. godine, ali vrlo mali procenat njih ostavio je dubok trag u dresu "orlova".

Među prvim asocijacijama su naravno naravno Branislav Ivanović, koji je rekorder po broju nastupa, Aleksandar Mitrović, od skoro najbolji strelac u istoriji, sada i Dušan Tadić pošto je postao kapiten, međutim bilo je onih koji su nosili dres Srbije, ali smo to i zaboravili.

Možda će vas zanimati

Pozivani su kada bi na tren zablistali u klubu, kada je jednostavno falilo igrača ili jer je selektor u datom trenutku imao utisak da su najbolje što Srbija ima.

Pošto je u prethodnih 15 godina bilo mnogo "prolaznika" kroz državni tim - odlučili smo se da izdvojimo samo one koji su zabeležili bar dva nastupa, a da pri tome to nisu isključivo mečevi koji su igrali za selekciju Srbije sastavljenu od igrača iz domaćeg prvenstva.

Podsetimo se ko je sve igrao za fudbalsku reprezentaciju Srbije...

ALEKSANDAR SEDLAR

Aleksandar Sedlar
Izvor: MN PRESS

Za reprezentaciju Srbije odigrao je dva meča (prijateljska) i to u mandatu Slavoljuba Muslina, a sve u trenutku dok je bio fudbaler Metalca. Nedostajali su nam bočni igrači za formaciju 3-4-3, pa je Muslin želeo da isproba Sedlara koji je polivalentan fudbaler.

Odigrao je ukupno sat vremena u dresu "orlova" protiv Izraela i Kipra (2016), a ubrzo potom ostvario trajsfer u Pjast Glivice, dok je sada igrač Majorke.

DARKO BRAŠANAC

Andrija Živković, Petar Škuletić i Darko Brašanac.
Izvor: MN PRESS

Odlični vezista je u nekoliko navrata bio na spisku reprezentacije Srbije i zabeležio je ukupno tri nastupa - sva tri kod Radovana Ćurčića kod koga je debitovao 2015.

U vreme kada je igrao za reprezentaciju Srbije bio je igrač Partizana, dok je po odlasku u Španiju, gde je prvo igrao za Betis, pa Leganes, Alaves i sada Osasunu, izgubio mesto, delom i zbog kvalitetnijih rešenja koje selektori imaju u veznom redu. Veliki je radnik i njegov učinak na terenu se obično potcenjuje, slično kao i Nemanje Radoje koji ima nešto više iskustva u reprezentaciji.

DEJAN LEKIĆ

Damir Kahriman, Dejan Lekić i Ivan Radovanović.
Izvor: MN PRESS

Pre nego što je selektor Piksi završio na "slatkim mukama" oko izbora napadača (Jović, Mitrović i Vlahović), bilo je i trenutaka kada se naša reprezentacija mučila sa formom "špic" igrača, tako da je Dejan Lekić sakupio čak deset nastupa za "orlove".

Bivši napadač Zvezde debitovao je 2010. godine kod Antića, a onda napravio pauzu od dve godine kada je kao igrač Osasune/Genčlerbirgligija zaigrao kod Mihajlovića.

Ipak, reprezentativnu karijeru završio je bez pogotka.

VESELJKO TRIVUNOVIĆ

Aleksandar Kolarov i Veseljko Trivunovic
Izvor: MN PRESS

Jedno od najvećih iznenađenja ikada na spisku reprezentacije Srbije bio je poziv Veseljku Trivunoviću u jesen 2010. godine, da bi i u narednoj godini kod Pižona stigao do čak šest nastupa.

Zašao je u četvrtu deceniju života kada je debitovao za "orlove", a sve zbog dobrih igara u OFK Beogradu, a pamti se da je asistencijom sa polovine terena za Nikolu Žigića doneo pobedu Srbiji protiv Bugarske (1:0), dok je postigao gol i protiv Izraela (2:0).

U vreme kada je Trivunović igrao za Srbiju, šansu u državnom timu kod selektora Petrovića dobio je i Jovan Damjanović, tada fudbaler Borca iz Čačka.

RANKO DESPOTOVIĆ

Ranko Despotović.
Izvor: MN PRESS

Vraćamo se sada u malo dalju prošlost, tačnije u 2007, kada je kod Havijera Klementea debitovao Ranko Despotović, tada fudbaler Vojvodine u kojoj je bio drugi strelac domaćeg prvenstva.

Odigrao je ukupno četiri utakmice za "orlove", od toga tri prijateljske, a zanimljivo je da je pozivan i 2011. godine kod Pižona posle odličnih igara u dresu Đirone. Za reprezentaciju Srbije ipak nije uspeo da postigne nijedan pogodak.

IGOR ĐURIĆ

Izvor: MN PRESS

Kad smo kod Vojvodine, da spomenemo i njihovog nekadašnjeg štopera Igora Đurića koji je šansu u državnom timu dobio 2008. godine na oproštaju Save Miloševića protiv Bugarske (3:1).

Dobra forma u dresu "lala" preporučila ga je Antiću koji ga je koristio ukupno na četiri utakmice, međutim nakon odlaska u inostranstvo (Herenven), nije dobijao poziv da se vrati u državni tim, čemu su kumovale i brojne povrede zbog kojih je ranije nego očekivano završio karijeru.

MILJAN MUTAVDŽIĆ

Miljan Mutavdžić, Nemanja Matić i Bojan Šaranov.
Izvor: MN PRESS

Visoki vezista iz Novog Pazara debitovao je za državni tim 2008. godine kod Radomira Antića, nakon što je blistao u dresu Javora iz Ivanjice.

Umeo je iz drugog plana da se priključi napadu i zatrese mrežu, što nije pokazao kao reprezentativac Srbije protiv Poljske i Ukrajine, da bi nakon dva nastupa u dresu "orlova" ostvario lep transfer pošto ga je kupio Malme. Ipak, to mu je bio i jedini izlet u inostranstvo pošto je do kraja karijere igrao za Radnički, Novi Pazar, Borac i Radnik.

MARKO MIRIĆ

Marko Mirić.
Izvor: MN PRESS

"Subotički Ronaldo" je još jedan od fudbalera koji su minutažu u dresu Srbije imali u vreme Vladimira Petrovića na klupi "orlova" trenutno igra za Radnički iz Kragujevca i bori se za ulazak u Superligu, a pre desetak godina bio je u centru pažnje kao supertalenat Spartaka.

Odigrao je ukupno tri meča za Srbiju pre nego što će ostvariti veliki transfer u Zvezdu, ali u njoj se nije snašao i potom je njegova karijera krenula silaznom putanjom sve do odlaska u Lokeren.

SRĐAN MIJAILOVIĆ

Srđan Mijailović.
Izvor: MN PRESS

"Mićko", omiljeni fudbaler Roberta Prosinečkog iz perioda kada je vodio Crvenu zvezdu, debitovao je za reprezentaciju Srbije još kao 18-godišnjak kod Siniše Mihajlovića.

Gurnuo ga je "Miha" rano u vatru, možda i prerano, pravio je mnogo grešaka kada je počeo očajni meč Srbije protiv Belgije (0:3), a nikad posle nije igrao za reprezentacije. Zanimljivo je da je 2012. godine odigrao prvi od pet mečeva za "A" reprezentaciju, a godinu dana kasnije je prvi put obukao i dres mlade reprezentacije Srbije (!?).

ANĐELKO ĐURIČIĆ I BOJAN ISAILOVIĆ

Anđelko Đuričić i Bojan Isailović.
Izvor: MN PRESS

Svi se sećaju da je Vladimir Stojković bio golman Srbije na Svetskom prvenstvu 2010. godine, ali malo teže ćete se prisetitit da su Anđelko Đuričić i Bojan Isailović bili njegove zamene.

Obojica su za državni tim debitovala kod Radomira Antića, zabeležili su po četiri nastupa, a svoj posao odradili su korektno. Đuričić je u vreme nastupa za "orlove" igrao za portugalsku Leiriju, dok je Isailović bio u Čukaričkom, potom i Genčlerbirligiju.

Pomenimo još i Nemanju Tomića, Nikolu Stojiljkovića, Nikolu Aksentijevića...

Imate vi neki predlog?

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC