• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA prijavila 81 sumnjiv meč u Srbiji: Otkriveno ko je namjestio utakmice Borca i Jagodine!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ukupno tri kažnjena kluba, a četvrti slučaj je pod istragom.

 namestanje-utakmica-srbija-borac-cacak-jagodina-igraci-se-kladili-protiv-sebe-81-sumnjiv-mec Izvor: Screenshot/Youtube/Prva liga Srbija

UEFA je dojavom o namještenim utakmicama u srpskom fudbalu podigla mnogo prašine u javnosti, a FSS je brzo reagovao i kaznio Borac iz Čačka i Železničar iz Pančeva.

Možda će vas zanimati

Trenutno je pod istragom i utakmica Trajala iz Kruševca i Sloge iz Kraljeva, gdje su pod sumnjom sudije, dok "Nedeljnik" otkriva da je u prethodnih pet godina UEFA poslala čak 81 upozorenje zbog utakmica koje su iz nekog razloga bile "čudne".

Najgore je bilo u periodu od 2017. do 2019. godine, FSS je postupao u više slučajeva, a prije nego što su Borac i Jagodina kažnjeni, pamti se i da su Kabelu oduzeti bodovi zbog "muljanja".

UEFA postupa po prijavi kompanija koje je angažovala da provjeravaju sve utakmice, ne prejudicira unaprijed da su mečevi namješteni, ali obavještavajući Saveze od njih traži da ispitaju da li je bilo dogovaranja rezultata.

Tako "Nedeljnik" saznaje da je Borac kažnjen jer su se pojedini igrači kluba iz Čačka kladili protiv sebe (izgubili 1:0), kao i određeni fudbaleri i rukovodstvo kluba iz Jagodine.

Oni su se kladili da će izgubiti sa tri gola razlike i zaista je Trajal pobijedio 3:0.

Po navodima UEFA, sporan meč u srpskom fudbalu.
Izvor: YouTube/Prva Liga Srbije

"Potrebno je ne samo otkriti već i sprovesti istragu i prikupiti dokaze, sam FSS bez pomoći i saradnje sa svim članovima fudbalske organizacije i zainteresovanim stranama neće postići potpunu efikasnost u otkrivanju učesnika koji se bave namještanjem fudbalskih utakmica ili bilo kojom drugom neregularnošću", izjavio je oficir za integritet FSS Svetislav Đurović.

Đurović je dodao da saradnja sa državnim organima protiče dobro, a ada je FSS dostavio informacije tužilaštvu i faktički inicirao pokretanje slučaja o namještanju utakmica.

"Saradnja sa UEFA je vrlo dobra i smatram da će u narednom periodu biti veoma intenzivna. Uefa nam nudi pomoć kako u izradi pravnog okvira, prevencije, edukacije, monitoringa, istraživanju slučajeva, tako i drugim oblastima koje pomažu u otkivanju i dokazivanju neregularnosti. UEFA je veoma zainteresovana za sve slučajeve koji su pokrenuti kako na osnovu njihovih informacija tako i onih koje je FSS inicirao na osnovu sopstvenih informacija", objasnio je Đurović.

Oficir za integritet FSS je rekao i da je potrebno unaprijediti pravnu regulativu, dok će u razgovoru sa Minisarstvom za sport i Ministarstvom pravde Republike Srbije gledati i da uvedu nove članove krivičnih djela koji se odnose na namještanje utakmica.

(MONDO/Nedeljnik)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC