• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

30 godina od Zvezdinog Barija - mitovi i prava istina: Pi**nje u pehar, kofer para za namještaljku i Piksijevo ne!

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan Crvena zvezda je pokorila Evropu i podigla pehar Kupa evropskih šampiona, a u posljednjih 30 godina prepričavalo se mnogo anegdota koje nisu sasvim tačne. Šta su legende, a šta je istina?

 crvena zvezda prvak evrope 30. godišnjica Izvor: MNPRESS

Crvena zvezda je na današnji dan prije tačno 30 godina igrala najvažniju utakmicu u svojoj istoriji - i pobijedila u njoj!

Prošle su pune tri decenije otkako je Zvezda upisala svoje ime na "ušati" pehar i postala osvajač Kupa evropskih šampiona, svrstavši se u red rijetkih klubova koji takvim uspjehom mogu da se podiče. Možda vrijeme prolazi, ali je osvrt na 29. maj svake godine sve posebniji kod zvezdaša…

Možda će vas zanimati

Zbog enormnih promjena u fudbalu u kome je postalo nemoguće takmičiti se bez milionskih prihoda i rashoda, pohlepe trenutno najmoćnijih koji bi se odvojili od "sirotinje" zarad sopstvenog profita, kao i još bezbroj faktora koji ne idu u korist klubovima sa ovih prostora - svakim danom sve je jasnije da niko neće uspjeti da ponovi ono što je Zvezda uradila na stadionu "Sveti Nikola".

Šta god da se desilo, Bari će biti tu da podsjeća da je Zvezda ogroman klub, i to u svjetskim okvirima, pa je obaveza svih crveno-belih navijača da prenose priču o timu sa Balkana koji je uspio da se popne na krov Evrope kada je to bila (i ostala) privilegija zapadnjaka.

Možete li samo da zamislite kakvo uzbuđenje je vladalo kod navijača i igrača slavne generacije kada su se u jutro 29. maja 1991. godine i probudili i grizli nokte dok Pančev nije pogodio za 5:3?

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

U tom koktelu histerije, stresa, euforije i sreće, ljudski um ne može ni da zapamti šta se sve tačno i kojim redom desilo, posebno kada se isti događaj prepriča stotine i hiljade puta. Ide od usta do usta, pa neko "zakiti" još i po koji detalj i više niko nije siguran šta je prava istina.

Tako su i slučajno nestali brojni mitovi i legende o Bariju, prepričavaju se u društvu toliko puta da je nemoguće utvrditi od koga je to krenulo, pa će se i oni koji su prisustvovali tom događaju dobro počešati po glavi i pomisliti da li se to zaista desilo - ili si toliko puta slušao o tome da ti se čini da je bilo tako kako drugi kažu.

Mi smo se na godišnjicu Barija prisetili najčešćih mitova i legendi o Bariju koje se prepričavaju tačno tri decenije… I još će!

"ILI ĆETE IGRATI LIJEPO - ILI ĆETE UZETI TROFEJ"

Nije nikakva tajna da je finale u Bariju jedno od najdosadnijih u istoriji UEFA takmičenja, pa se tako iz 120 minuta fudbala ne pamti fudbalski potez koji bi se prepričavao, a sve zbog odluke Ljupka Petrovića da u susretu vrijednog pehara - zaigra mnogo defanzivnije nego inače.

Zvezda je u svojim redovima imala umjetnike, bilo je suđeno da igra fudbal zbog kog se aplaudira, međutim to često ne donosi trofeje. Pitajte recimo Holandiju iz 1974. godine…

Zato su crveno-bijeli igrali povučenije, čekali penale i vjerovali u Stevana "Diku" Stojanovića, koji se nabranio udaraca sa "kreča" u prvenstvu, pa je tako Ljupko Petrović mnogo puta prepričao da je to bio "ili-ili" uslov koji je iznio pred fudbalere i direktore.

Iz svega toga se izrodila čuvena anegdota iz svlačionice koja glasi - Ljupko je izašao pred tim i rekao: "Hoćete li da igramo lijepo ili da podignete pehar?".

Svi u glas su rekli da bi željeli da podignu trofej, Cvetković i Džajić su se hvatali za glavu, da bi godinama kasnije Robert Prosinečki izjavio da se to…nije baš tako odigralo. I dalje je to bio plan Ljupka Petrovića, ali ga nije na taj način predočio timu.

"Nije nas pitao, to su ipak priče. On to nije pitao, već je sam sastavio da igramo tako. Ljupko je trener koji je prije dolaska u Zvezdu imao odlične rezultate i zato je došao u crveno-bijeli tabor. Sa tim rezultatima je došao u najbolju generaciju Zvezde i uz njegove velike trenerske mogućnosti Crvena zvezda je došla do najvećih uspjeha", ispričao je "Žuti" prije nekoliko godina.

"PIKSI ODBIO DA ŠUTIRA PENAL ZBOG ZVEZDE"

Samo osam minuta u finalu za Piksija.
Izvor: MN PRESS

Dragan Stojković je jedan od najboljih fudbalera koje je Crvena zvezda ikada imala i nije bez razloga proglašen za petu Zvezdinu zvijezdu, međutim sudbina je htjela da sa njom ne podigne pehar Kupa evropskih šampiona.

"Piksi" je Zvezdu napustio tačno godinu dana prije Barija, a desilo se da u dresu Marseja, baš protiv bivšeg kluba, igra za "ušati" pehar, pa je stoga pritisak na njemu bio ogroman.

Međutim, trener Raimond Gutals nije naročito "mirisao" Stojkovića tako da ga je u finalu ostavio na klupi i poslao ga na teren tek u 112. minutu. S obzirom na to da je odličan izvođač penala bilo je očekivano da šutira, međutim oprobali su se Amoros, Kasoni, Papen i Mozer…

Poslije tog finala kružile su priče da je "Piksi" odbio da izvede penal iz patriotskih razloga, previše je veliki Zvezdaš da bi to uradio svom klubu, ali nije to baš tako bilo.

Po srijedi je lični razlog koji je sadašnji selektor otkrio za "Tempo".

"Bio sam ošamućen, kao maljem udaren. Zamalo da Gutalsa i fizički napadnem. Držao me je na klupi 113 minuta, dok su me klupski drugovi bukvalno gurali na teren. Čak je i Franc Bekenbauer naredio da skinem trenerku i odem na zagrijavanje. Međutim, ostao sam dosljedan sebi i čekao Gutalsov poziv. Kade je meč završen bez golova, rekao mi je da šutiram penal. Mislim da sam pljunuo u njegovom pravcu. Tada je Bekenbauer prišao, zagrlio me i nekako smirio".

"Otišao sam u svlačionicu, a tamo tužna atmosfera, grobna tišina. Tapi je ušao, kršio ruke i odjednom me fiksirao pogledom. Samo mi je klimnuo glavom i procijedio kroz zube: 'Nismo imali sreće'. Nisam mogao da oćutim: 'Pitajte Gutalsa zašto nismo imali sreće!'. Belgijanac je bio utučen, pokrio je lice rukama, dok sam ja grmio. Sve vrijeme je ćutao, ni reč da izusti. Onda sam zalupio vratima i otišao u svlačionicu Crvene zvezde da svojima čestitam ponaosob na velikom, istorijskom uspjehu", kazao je na desetogodišnjicu Barija legendarni fudbaler, a verovatno zbog posljednje rečenice se odomaćila legenda o tome kako je odbio da šutira zbog Zvezde.

"E DA ZNATE DA JE BINIĆ PIŠAO U NJEGA…"

Dragiša Binić i Robert Prosinečki sa peharom.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Kada se završila utakmica i zvanično počelo slavlje koje je trajalo nedjeljama, tek onda su nastale anegdote koje su zaživjele u narodu.

Po običaju - najveći obmanjivač u društvu izmisli događaj koji je samo on vidio i to za nekoliko godina, govoreći sadašnjim jezikom, postane "viralno" pošto je stiglo do velikog broja ljudi. Polako se prepričava poput činjenice iz istorije, dobijaju se potvrde od brata od strica ekonoma Zvezde koji je to sve vidio svojim rođenim očima, a teško je poslije svega izgovoriti "nije se desilo".

Tako je nastala i legendarna priča da je Dragiša Binić mokrio u "ušati" pehar, pa da je zbog toga i Vladimir Jugović s osmijehom gledao saigrače iz Juventusa pet godina kasnije.

"E, da samo znate da je Binić pišao u njega...", navodno su bile riječi Jugovića kada su fudbaleri Juventusa pili iz pehara nakon što su 1996. godine pobijedili Ajaks posle boljeg izvođenja penala, ali je istina sasvim drugačija.

Binić je potvrdio da je pehar nosio svuda sa sobom po Srbiji, bio je u svim diskotekama i malo se "pohabao" zbog toga, ali daleko od toga da je obavio malu nuždu u njega.

"Ma priče... To nema veze. Jeste taj pehar išao svuda sa nama i to je bilo nama kao svetinja. Da li se neko pored njega slikao sa majicom ili bez majice, to nema veze. Jesu to čaršijske priče, ali taman posla. Jesu to bile čaršijske priče, ali samo je tačno da je bio malo iskrivljen", ispričao je Dragiša Binić prije dvije godine za MONDO.

KOFER NOVCA DA SE NAMJESTI FINALE!

Stevan Stojanović je prvi prigrabio pehar u Bariju.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Kapiten zlatne generacije crveno-bijelih Stevan "Dika" Stojanović otkrio je na 20. godišnjicu od finala da je imao ponudu da namjesti utakmicu.

Zbog osjetljivosti je tu tajnu čuvao pune dvije decenije, a potom je u jednom intervjuu priznao da je imao poziv u hotel "Interkontinental" za koji je isprva mislio da je ponuda za transfer. Sjedio je prvo sa Prosinečkim i pio kafu, a potom su ga pozvali u sobu…

"Kad sam otišao sa njima u sobu i kad su mi pokazali kofer, nije mi bilo dobro. Mnogo je novca bilo, ali nisam poklekao. Bili su to sve naši ljudi, ali unajmljeni od Francuza. Uopšte se nisu uzbudili kad sam ih odbio. Znaš šta su mi rekli? 'Ne moraš da uzmeš pare, ali ćemo mi reći da si uzeo. I sve će izaći u novinama. Kako god da utakmica prođe, ti ćeš biti kriv'", ispričao je Stojanović i otkrio da se veoma uplašio u tom trenutku, ali da nije ni pomišljao da prihvati.

"Ma, bježi, rekao sam mu. Zanimljivo, nikada više te ljude nisam vidio u životu. Izletio sam kao muva bez glave iz hotela, nisam znao gde udaram. Bože, šta me ovo snađe?!".

Da se ne radi o "šarenoj laži" potvrđeno je kada je u svlačionicu Crvene zvezde stigla informacija da je golman potkupljen, ali je Stojanović potom sve ispričao Ratomiru Dujkoviću (trener golmana u Zvezdi prim. aut.), upravi…

"A i šta bih ja sa tim parama? Meni je bilo teško, posebno pred utakmicu u Bariju. Stalno mi je prolazilo kroz glavu to što mi je taj kriminalac rekao da su me kupili. Jedva sam čekao da prođe tih 120 minuta, pao mi je ogroman teret s leđa. Obraz čist! Konačno. Penali su mi došli kao relaksacija. Zato sam bio toliko samouvjeren i siguran da ću odbraniti penal. Misliš da bih mogao danas da sjedim ovako mirno, da šetam Beogradom da se nešto desilo? Da je bilo kakva sumnja bila? Vidiš kako to ide u životu. Ima Boga! Bog me u tom finalu nagradi da budem igrač utakmice, da odbranim penal i podignem pehar Kupa šampiona!", ispričao je legendarni "Dika".

Uz njega je i direktor Vladimir Cvetković pričao da je dobio ponudu da proda utakmicu, i to od ljudi koji su bili bliski predsjedniku marsejskog kluba Tapiju, ali nikada nije potvrđeno da je povezan sa ovim događajima.

A POSLIJE BARIJA DOGOVORENI…

Dragan Džajić i Ljupko Petrović.
Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je 1991. godine bila najjači tim na svijetu, međutim ubrzo se sve srušilo kao kula od karata, prije svega zbog političke situacije u SFRJ. Država se raspadala, a sa tim ni Zvezda nije mogla da se desi, posebno kada su došle sankcije.

Nije mogla Zvezda da zadrži svoj najjači tim na okupu, iako je imala plan da postane još jača nego u Bariju, a sve služeći se receptom Dragana Džajića - "hoću najbolje iz Jugoslavije".

Tako je prvo 1986. godine stigao Dragan Stojković, a onda još i Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev i drugi… I tu Zvezda nije planirala da se zaustavi 1991. godine, tek se spremala za Ex-Yu galaktikose, što je potvrdio i Ljupko Petrović godinama kasnije.

"Kad smo postali prvaci Evrope, Dragan Džajić je već dogovorio dolaske Davora Šukera i Slaviše Jokanovića i mislim da bi Zvezda minimum još dvije-tri godine imala realne šanse da bude prvak Evrope i ponovi Bari. Međutim, izbio je rat i sve je to propalo…", prisjetio se Ljupko Petrović, što je potvrđeno iz više izvora.

Jarni i Šuker sa Jovanom Stankovićem.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Međutim, trener Zvezde je u jednom intervjuu ispričao i da je bio "kaparisan" i Robert Jarni, tadašnji fudbaler Hajduka, koga će osam godina kasnije Bata Mirković uhvatiti za... znate šta.

Ispostavilo se da je to ipak mit, ili jednostavno Jarni nije želio da bude povezivan sa Zvezdom zbog dobro poznatih stavova koji su isplivali kasnije, naročito tokom pomenute utakmice u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo 2000. godine.

''Zbog te izjave Ljupka Petrovića tri dana mi telefon ne prestaje da zvoni. Zovu me svi prijatelji i poznanici i govore mi kako su pročitali tu vijest. Moram priznati da je nisam ni vidio dok mi nije poslata na telefon. Jednostavno ne mogu da shvatim zašto je to Petrović izjavio kad to nije istina. Sa mnom o transferu u Zvezdu nitko nikad nije pričao niti me pitao bih li ja tamo igrao".

"Da stvar bude još čudnija, ne znam kome je to Zvezda dala kaparu za moje usluge. Pojma nemam…", šokirao se Robert Jarni.

Na kraju, sami izaberite kome vjerujete - Robertu Jarniju ili Ljupku Petroviću, ali dobro se zamislite - možda je najveći mit o tome da postoji fudbaler koji bi odbio aktuelnog prvaka i to da bi otišao u...Bari!

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC