• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tan, vrati se!" Otvoreno pismo bivšeg predsjednika Sarajeva: Edis Kusturica priziva povratak bivšeg ulagača

Autor Dragan Šutvić

"Često sam govorio da će se u nekoj istoriografiji kluba vrijeme mjeriti do Tana i od Tana", smatra Kusturica

 fudbal fk sarajevo premijer liga bih edis kusturica Izvor: MONDO/Samir Cacan

Edis Kusturica, bivši predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo, kritikovao je rukovodstvo tima sa Koševa te apelovao na Vinsenta Tana da se vrati u punom kapacitetu u klub, nakon što se povukao Ngujen Hoai Nam, većinski vlasnik upravljačkih prava.

Možda će vas zanimati

"U i oko FK Sarajevo dešavaju se čudne i logički neobjašnjive stvari. Pišu se saopštenja, daju izjave, prave se konfuzne amaterske konferencije za štampu, plasiraju se razna obrazloženja i obećanja. Sve je puno sadašnje i buduće 'ljubavi' prema FK Sarajevo, sve je puno scenarija i patetike. Konfuzno vođena sportska i poslovna politika za koju se krivica uvijek nalazi na nekoj drugoj strani dovela je do situacije u kojoj se ne zna šta i kako dalje, usuđujem se reći, lošijoj nego je bila 2010. godine kada je jedna grupa entuzijasta ušla da spašava klub u kome nije bilo ništa", između ostalog istakao je Kusturica u otvorenom pismu, nadalje naglasivši:

"Veliku odgovornost za ovu čudnu situaciju nosi upravo Nam. Da li je Nam znao ambicije, politiku i ciljeve kluba kada je ušao u njega ili je ušao tek onako, na lijepu riječ? Da li je imao uvida u finansijske izvještaje, da li je uradio due dilligence stanja kluba što u poslovnom svijetu radi svaki novi investitor? Konfuziju unosi njegova izjava data u uvodu nedavne konferencije za medije kako za mnoge bitne odluke nije konsultovan. U nastavku te iste konferencije zbunjeni čelnici kluba su izjavljivali kako su sve krucijalne (pa i odluke o transferima) donošene na bazi isključive saglasnosti investitora, tj. Nama. Pri tome se neukusno krivica za transfernu politiku pokušala prebaciti na Emira Hadzića sa jasno označenim lajt motivom da je on taj koji je sve samostalno radio ne pitajući nikoga. A, onda nakon mjesec dana javnost je informisana da se Hadžić vraća u klub. Ta teza je nevjerovatna, u koliziji je sa izjavama Nama i čelnika kluba i u nju niko zdravo razumski ne vjeruje".

Ističe da je motiv za njegovu opservaciju "napomena Nama da je on kao većinski ulagač očekivao da će i ostali ulagači u klub, dakle uglavnom Vinsent Tan, i dalje nastaviti ulagati i participirati te da je razočaran izostankom toga".

"Ovo je veoma čudan način razmišljanja, jer kada neko ulazi u ovakav oblik investiranja i preuzima većinski i kontrolni paket onda to radi da bi imao punu kontrolu u upravljanju i odlučivanju. Meni se učinilo kao jedna vrsta prigovora prema Tanu i ako je to tako onda nije korektno, te moram reagovati kao neko kome je Tan svojevremeno poklonio puno povjerenje vezano za pravni koncept i poslovni plan kluba. Svi koji doživljavaju FK Sarajevo kao nešto duboko emotivno treba da znaju da je Vinsent Tan spasio FK Sarajevo finansijskog kraha, stečaja i likvidacije i zajedno sa nama, ekipom entuzijasta, gradio temelje jednog novog Sarajeva. Klub je uz razumijevanje i podršku Tana napravljen, stabilizovan, obezbjeđen je kamp u Butmiru i 70.000 m2 zemljišta (do tada klub nije imao jednom cm2 svoje zemlje a bilo je i direktora i predsjednika). Donijet je na naše insistiranje i participaciju Zakon o otpisu i vraćanju dugova, vraćeni su svi dugovi prema državi i povjeriocima, ustrojena Akademija koja je odnjegovala veliki broj talentovanih mladih igrača od kojih su neki sadašnji prvotimci, a neki su potražili sreću u drugim sredinama (nažalost afirmacija i razvoj Akademije je negdje zaustavljena jer nije normalno da preko 12 mjeseci Akademija nema svog rukovodioca!?). Učinjen je najveći transfer u istoriji Premijer lige Bosne i Hercegovine, dovedeni su moćni sponzori (Turkish Airlines, Nike i mnogi drugi..), velika igračka imena su uz saglasnost Tana dolazila u Sarajevo, a on nas je počastio angažovanjem Leona Benka itd. Dakle, ne mogu pristati da se i u naznakama negativno konotira prema Tanu i često sam govorio da će se u nekoj istoriografiji kluba vrijeme mjeriti do Tana i od Tana", smatra Kusturica, dodavši:

"Naravno, ne želim umanjiti ni za milimetar vjerovatno dobru volju i učinak Nama, niti podrediti njegove finansijske injekcije koje su dolazile i koje su vjerovatno nekim aktom (biznis plan, budžet i sl..) kao takve bile i predviđene. Ali s druge strane je jasno da je operacionalizacija poslovne i sportske politike kluba bila jako loša i on od te odgovornosti ne može pobjeći kao ni svi oni u klubu koji su učestvovali u tome (o uzimanju vozila i nepoznavanju suštine operativnog i finansijskog lizinga ne treba ni govoriti), jer kako mi u Bosni kažemo para je bilo. Ili drugim riječima da bude jasno, veoma puno su se plaćali pojedini igrači koji su pružali malo ili ništa što je jako opterećivalo mjesečni budžet za plate. Kao neko sa dugogodišnjim iskustvom u bankarstvu, da ne bih vrijeđao inteligenciju, ne bih komentarisao alibi izjave o nemogućnosti i problemima transfera novaca iz Vijetnama."

Izvor: Promo/FK Sarajevo

Operativno upravljanje i rukovođenje klubom mora imati sarajevski štih, nije moguće upravljati klubom iz Ljubljane, Praga, Hanoja koristeći Zoom platforme i slična sredstva komunikacije, mišljenja je Kusturica.

"Voditi klub nije baš kao svakodnevni biznis. S klubom se treba svakodnevno živjeti, biti sa igračima, akademcima, zaposlenicima, dostupnost i transparentnost, a da ne kažem uvažavanje mora biti pravilo. Atmosfera se mora uvijek dizati na veći nivo. Naravno, grešaka će uvijek biti, ali ambijent funkcionisanja kluba se mora stalno dograđivati. U posljednje vrijeme veoma se često ponavlja opredjeljenje o podmlađivanju kluba, racionalizaciji, samoodrživosti itd. Kao osnovna ideja je prihvatljivo. No, ipak treba jasno izreći nešto što niko ne želi javno da izrekne, a Nam se žali kako je izgubio interes za klub jer nema publike, mladih igrača, sponzora, liga nekvalitetna i skupa te ne vidi mogućnost povrata sredstava, ako sam dobro shvatio sve to?! Ima istine u tome, novac se u Premijer ligi i u BiH ne može ostvariti, ali je kristalno jasno da jedini pravi put za realnu i opipljivu zaradu plasman u UEFA takmičenja svake godine i kao cilj treba biti grupna faza jednog takmičenja, ili da bude jasno, treba investirati da bi se dostigao nivo učešća u grupnoj fazi. Tek tada se počinje zadržavati novac (primjer Dinamo, Crvena zvezda itd), tada se bude sponzori jer su UEFA takmičenja marketinški izazov, mlade igrače iz Akademije treba staviti u izlog, a taj izlog je Evropa. Bez malicioznosti to ne mogu biti Kakanj, Posušje, Krupa, Srebrenik, Zenica, Tuzla, Sarajevo… Na taj način se otvara još jedan kanal za afirmaciju i zaradu jer ako Akademija i proizvede super igrača ako ga niko ne vidi mala je korist od toga. U evropskom izlogu stvar je drugačija", kazao je Kusturica, poručivši:

"Usuđujem se reći da i navijači FK Sarajevo očekuju ovako profitabilan klub i njegovu budućnost. Ako nije tako, onda treba to javno reći, postaviti ciljeve bez većih ambicija i očekivanja da bi situacija bila normalnija i relaksirana, bez pritisaka, a i to je kvalitet. Ovo je jedan jako težak trenutak za FK Sarajevo koji zahtijeva totalni reset kluba i ako je tačno da postoji mogućnost da se Vinsent Tan sadržajno vrati u klub, u ime starih vremena i onog emotivnog naboja i energije koju smo imali i ja mu poručujem 'vrati se Tan Sri'".

Tan je prije više od dvije godine donio odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama Ngujen Hoai Namu i PVF-u.

Kako je tada saopšteno iz FK Sarajevo, "realizacijom kupoprodaje Vinsent Tan zadržao je 30 posto upravljačkih prava, dok je 60 posto pripalo novim investitorima, a sa preostalih 10 raspolažu bh. investitori".

Fudbalski klub Sarajevo u protekle dvije godine negativno je poslovao i nagomilao dugovanja. Nakon odstupanja Nama Uprava je najavila potragu za novim investitorom.

Kako je prije nekoliko dana istakla Sabrina Buljubašić, direktorica FK Sarajevo, "stvari oko povratka Tana idu u dobrom smjeru i sve bi moglo biti jasnije u narednim danima".

(mondo.ba/agencije)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC