• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finale nepobjedivih! Za koga ćete navijati? Engleska i Italija na Vembliju - ovo su čekali decenijama! (ANKETA)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na jednoj strani biće domaćin koji je praktično nepogrešiv na svom terenu. Na drugoj strani biće tim Roberta Manćinija koji godinama nije izgubio. Za koga i protiv koga ćete navijati?

 italija engleska finale euro 2020 Izvor: Profimedia

Pet godina od kada su Portugalci osvojili Evropu u Francuskoj, Stari kontinent dobija novog vladara. I to na jednom od kultnijih stadiona na svijetu, Vembliju.

U nedjelju od 21 čas, kada sudija Bjorn Kujpers iz Holandije dune u pištaljku, Engleska i Italija zaigraće finale Evropskog prvenstva u utakmici godine kontinentalnog fudbala, u kojoj će postati jasno da li će "Gordi Albion" prvi put podići trofej ili će "Azuri" drugi put postati prvaci. Do sada su to uspjeli samo 1968. godine.

Prema svemu do sada viđenom, u Londonu će u utakmici za trofej zaigrati dva najbolja tima na turniru. Predvidite pobjednika.

Anketa

Ko će postati šampion Evrope?

  • Italija

    86.49% (32)

  • Engleska

    13.51% (5)

  • Nemoguće je predvidjeti

    0% (0)

Ko će postati šampion Evrope?

Rezultati

Italijani su prošli prvi do finala, tako što su u dramatičnom polufinalu eliminisali Španiju na penale. Prije toga, ekipa Roberta Manćinija dominantno je prošla kroz grupnu fazu pobijedivši Tursku (3:0), Švajcarsku (3:0) i Vels (1:0), a onda je u nokaut fazi eliminisala Austriju poslije produžetaka (2:1), pa Belgiju (2:1).

Manćini se vratio u Englesku, gdje je postajao prvak sa Mančester sitijem i bez obzira na večerašnji ishod odavno se može reći da je napravio ogroman rezultat. Preuzeo je ekipu nakon debakla i poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018, preporodio je i napravio ekipu koja nije izgubila od septembra 2018. godine.

Italijani su nepobjedivi na posljednje 33 utakmice!

Izvor: Tanjug/AP/Frank Augstein

Zanimljivo je da "Azuri" tradicionalno ne leže Englezima i da su Ostrvljani pobijedili u samo dvije od prethodnih 14 međusobnih utakmica. Ipak, naravno da je finale nešto sasvim drugo i naravno da će večeras drugačija biti i energija i pritisak. 

To se svakako odnosi i na Englesku, koja decenijama "vraća fudbal kući", a zapravo nikad nije igrala u finalu Evropskog prvenstva i pitanje je da li bi u tome uspjela i ove godine da nije bilo krajnje diskutabilno dosuđenog penala na Rahimu Sterlingu u polufinalu protiv Danske.

Podsjetite se tog jedanaesterca.

Anketa

Da li je bio penal za Englesku?

  • Ne, nije bilo kontakta

    86.81% (79)

  • Da, srušio ga je

    5.49% (5)

  • Ne mogu da procenim

    7.69% (7)

Da li je bio penal za Englesku?

Rezultati

Ipak, Engleska je u finalu i to se neće promijeniti, a tamo će pod vođstvom Gareta Sautgejta igrati za najveći uspjeh još od 1966. i osvojenog Svjetskog prvenstva - takođe na Vembliju.

"Albion" je u svom domu takođe praktično nepobjediv je u posljednjih 17 mečeva pobijedio je čak 15 puta. Nije potrebno podsjećati na to koliki je posao uradio Sautgejt sa ekipom nakon što je u Rusiji 2018. doveo do polufinala i za sada ostvario sa njom osam pobjeda na velikim turnirima.

Isto tako, i kroz EURO je apsolutni lider bio Hari Kejn, fenomenalni centarfor koji je učestvovao u 28 golova na posljednjih 27 nastupa za nacionalni tim. Pisali smo već o tome da Totenhema nema trofeje u seniorskoij karijeri, ali večeras bi to moglo da se promijeni. I to drastično.

Izvor: Tanjug/Pool AP/Frank Augstein

Engleska je na putu ka finalu u grupi pobijedila Hrvatsku (1:0), remizirala sa Škotskom (0:0), pa pobijedila i Češku (1:0), čime je sa prvog mjesta izašla iz teške grupe i ušla u nokaut fazu, gdje je eliminisala Njemačku (2:0), Ukrajinu (4:0) i Dansku.

Poslije svega viđenog, utisak je da su dva najbolja tima tamo gdje i treba da budu. Neki Škoti bi rekli - Roberto, spasi nas i pobijedi, ali će većina ipak reći - neka pobijedi bolji, svejedno ko.

Ili neće?

Moguće postave:

ENGLESKA (4-3-3): Pikford – Voker, Stons, Megvajer, Šo – Filips, Rajs, Maunt – Saka, Kejn, Sterling

ITALIJA (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Bonući, Kjelini, Emerson – Barela, Žoržinjo, Verati – Kjeza, Insinje, Imobile

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC